Ei bine, la această întrebare am aflat răspuns pe site-ul travelship.ro. Analiza prezentată aici, cu date clare, are la bază și altă necunoscută, legată de ”surprizele” care apar atunci când alegi o destinație pe care o considerai mai ieftină, dar care este peste buget. Sursa amintită dă ca exemplu Cuba sau Belize, despre care spune că și-ar fi dorit să poată verifica înainte care este costul mediu pe zi pentru destinația respectivă.

De aceea, în infograficul prezentat pe site au fost puse la un loc detalii de pe cele mai utile site-uri pe partea de costuri (Numbeo, Budget you trip, cazări de pe AirBnB), ajustate în funcție de propria experiență, astfel încât să rezulte un cost mediu pe zi pentru un călător chibzuit, dar care bineînțeles nu spune “nu” la o experiență completă în destinația aleasă.

Cum a fost calculat bugetul pe o zi de călătorie?

Costul cuprinde cazarea și toate cheltuielile legate de transport, tururi, mâncare și alte cheltuieli zilnice. Ce nu a fost cuprins aici: biletul de avion pentru a ajunge în destinația respectivă, shopping (suveniruri sau alte nebunii care variază de la persoană la persoană). De asemenea, costul este calculat pentru condiții medii: nu trebuie să fii nici backpacker, dar nici îndrăgostit de viața de lux din resorturi. Spre exemplu, dacă planul pentru vacanța ta este să iei masa la restaurant de 3 ori pe zi, te sfătuim să mai adaugi cel puțin 30% la costul din infografic.

Costul total este alcătuit din 2 elemente

Cheluieli de cazare: s-a folosit o medie a prețurile cazărilor de pe AirBnB pentru o cazare de 2 persoane, la care am aplicat +20% pentru a accesa o cazare mai centrală, în zonele turistice. În cazul în care călătorești singur, acest cost va fi cu aproximativ 30% mai mare.

Cheltuieli zilnice: punctul de plecare a fost costul vieții în respectiva locație fără chirie de pe Numbeo, la care am aplicat un coeficient între 20% si 50% în funcție de continent datorat prețurilor mai ridicate pentru turiști și activităților extra pe care le vei face. Spre exemplu, în Africa, coeficientul a fost de 50% pentru că aici tururile plătite sunt singura opțiunea pentru a descoperi o destinație în siguranță, ca urmare costurile vor fi mult mai mari.
La final, s-au calibrat toate datele prin prisma a ceea ce se știa despre diversele destinații, din experiență proprie sau din diverse surse deja testate de noi (Budget your Trip, Nomadic Matt etc.).

 

Pe continente, cele mai ieftine țări pentru călători sunt cele din Asia, America de Sud și Europa Centrală și de Est, iar cele mai scumpe sunt cele din Oceania (Australia, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee), America de Nord, câteva țări din Africa și restul Europei. Bugetul unei zile de călătorie dintr-o țară nu este neapărat corelat cu nivelul mediu de trai al localnicilor, ci depinde foarte mult de infrastructură și de cât de turistică e țara. Un pescar din Filipine îți mănâncă liniștit peștele și îți face ziua cu 5 euro pe zi în medie, pe când un turist venit să își răcorească picioarele în apele cristaline de pe aici nu scapă fără 30 de euro.

Insulele cu ceva renume (Seychelles, Republica Dominicană, Mauritius etc.) sunt extrem de scumpe, mai ales dacă adăugăm și zborul. Ca urmare, sfatul este să încerci să găsești alternative în zonele de lângă (și slavă Domnului, plaje de vis sunt destule). Foarte accesibile sunt unele insule de pe Coasta Verde în Brazilia, Caye Caulker în Belize, insulele din Mexic sau insulele din Thailanda.

Așadar, mai multe informații, cu infografic, aici: https://travelship.ro/cat-costa-o-zi-de-calatorie-peste-100-de-tari-ale-lumii-infografic-cu-buget-detaliat/