Această propunere vine după ce, în ultimii ani, rezidenţii permanenţi din Albinen, în special familiile de tineri, au ales să se mute în staţiunea turistică Leukerbad, aflată la doar şase kilometri. În prezent, în acest sat mai trăiesc doar 240 de locuitori, dintre care doar opt sunt copii, iar multe dintre casele din sat sunt folosite doar ca locuinţe de vacanţă. În consecinţă, locuitorii au cerut consiliului local să vină cu un plan pentru a opri declinul populaţiei şi a asigura viitorul localităţii.

Conform informaţiilor publicate în ziarul satului, familiile care vor decide să cumpere sau să construiască o casă în Albinen vor putea beneficia de un grant de 25.000 de franci pentru fiecare adult şi 10.000 de franci pentru fiecare copil. Aceasta ar însemna 70.000 de franci pentru o familie obişnuită compusă din doi adulţi şi doi copii, un bonus important pentru acoperirea avansului unui credit ipotecar care, în mod normal, trebuie să fie echivalent cu cel puţin 20% din valoarea unei proprietăţi imobiliare.

 

Există, însă, şi unele condiţii pentru cei care doresc aceşti bani. Pentru a fi eligibil, trebuie să ai o vârstă de sub 45 de ani şi să trăieşti în Albinen timp de cel puţin zece ani. De asemenea, proprietatea care va fi cumpărată sau construită trebuie să aibă o valoare de minim 200.000 de franci şi trebuie să fie o locuinţă permanentă, nu o locuinţă secundară. Pe de altă parte, banii nu trebuie rambursaţi, decât în cazul în care părăseşti satul înainte de cei zece ani.
Banii pe care comuna ar urma să-i plătească acestor familii nou-venite în sat vor proveni dintr-un fond nou-înfiinţat, care va fi alimentat anual cu 100.000 de franci. Autorităţile locale sunt convinse că noul program este unul sustenabil.

‘Este o investiţie în viitorul satului’, susţine publicaţia locală. De asemenea, comunitatea va profita de pe urma venirii unor noi familii prin taxele pe care acestea le vor plăti, prin contractele de construcţii şi cumpărăturile ce le vor face de la magazinul local. ‘În cel mai bun scenariu, se va redeschide şi şcoala din sat’, se mai arată în publicaţia menţionată. AGERPRES