"În Caraş-Severin, suprafaţa agricolă totală este de 396.915 hectare, din care terenul arabil este pe 129.625 hectare. În 2014, suprafaţa arabilă a fost cultivată cu cereale pentru boabe pe 44.752 hectare, din care grâu comun pe 14.306 hectare, iar porumb pentru boabe, pe 27.087 hectare. Practic, terenul arabil însămânţat este pe o suprafaţă de 79.138 hectare, în timp ce terenul rămas neînsămânţat este de 50.487 hectare", a declarat vineri Mariana Brujan, şef-serviciu în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin.

Păşunile şi fâneţele sunt folosite pentru păşunatul animalelor, dar şi aici sunt mari rezerve, dată fiind încărcătura mică cu animale pe unitatea de suprafaţă, fenomen cauzat de declinul efectivului de animale.

În ceea ce priveşte pomicultura existentă în judeţ, din totalul pomicol de 10.765 hectare, numai 4.847 hectare reprezintă livezi pe rod. Suprafaţa rămasă reprezintă livezi tinere neintrate în rod, livezi nou plantate şi teren în pregătire pentru plantaţii pomicole, dar şi acestea sunt slab productive, cele mai multe fiind îmbătrânite şi neîngrijite, fapt ce duce la obţinerea unor producţii de fructe diminuată, după cum afirmă Mariana Brujan.

Cartofii de toamnă şi legumele de câmp predomină în sectorul gospodăriilor populaţiei, unde, în majoritate, sunt cultivate pentru consumul propriu, dar sunt şi anumite cantităţi dirijate pentru valorificarea pe piaţă.

Cerealele pentru boabe, respectiv, grâul şi porumbul, reprezintă ponderea cea mai mare dintre culturile agricole, atât în gospodăriile populaţiei, cât şi la societăţile comerciale agricole.

AGERPRES