"Supraimpozitarea muncii în România a împiedicat dezvoltarea clasei mijlocii. Nu au fost niciodată impozitate cu 40%, dividendele mai puţin. Problema noastră nu este impozitul pe venit, ea este legată de contribuţiile sociale, care deja au fost introduse în Codul Fiscal. Măsurile pe care le-am susţinut şi noi pentru clarificare şi reglementare au fost introduse în Codul Fiscal, ele sunt nişte plăţi care se bazează pe principiul solidarităţii. Solidaritatea nu poate să fie doar pentru unii şi nu poate fi nelimitată. Este foarte important, atunci când vorbim de contribuţii sociale, ca baza de calcul a acestor contribuţii să fie plafonate, iar la fel şi beneficiile primite ca urmare a plăţii contribuţiei, să fie limitate", a spus Biriş, într-o conferinţă de presă. 

Totodată, reprezentantul AOAR susţine că este nevoie de plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale, în condiţiile în care mai mult de 30.000 de angajaţi primesc în prezent peste 5 salarii medii şi vor ieşi la pensie cu "pensii nesimţite". 

"Ce o să se întâmple, peste câţiva ani de zile, când cei 30.000 de angajaţi, care primesc peste 5 salarii medii, unii dintre ei, poate şi 30-40 de salarii medii, o să iasă la pensie, cu pensii nesimţite, pentru că o să primească 30-40-50 de puncte de pensie? Pensiile lor de 30-40 de puncte de pensie vor trebui plătite de către copiii noştri. Plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale, odată cu aşezarea, este atât importantă pentru astăzi, cât şi pentru mâine, pentru viitor şi ea trebuie făcută. Din păcate, la începutul anului, deşi pentru prima dată se plafonaseră contribuţiile la sănătate, măsura a fost eliminată. Asta nu ajută la stimularea investiţiilor, nu ne ajută să scoatem la lumină salariile", a spus Gabriel Biriş. 

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a organizat joi o conferinţă cu tema 'Măsuri proactive pentru întărirea capitalului local şi a clasei de mijloc'.

AGERPRES