Programul, denumit TLTRO, permite băncilor să împrumute bani pentru o perioadă de patru ani la costuri fixe scăzute, astfel încât să poată acorda mai multe credite.

Ignazio Visco susţine că acest program ar putea stimula creşterea anemică a economiei italiene cu 0,5-1% până în 2016.

Şeful Unicredit, Federico Ghizzoni, a afirmat joi că banca ar putea atrage între 14-15 miliarde de euro din programul TLTRO.

'Încă lucrăm la aceste date dar cred că la nivelul grupului am putea ajunge la 14-15 miliarde de euro, din care jumătate în Italia', a explicat şeful celei mai mari bănci italiene.

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei a declarat că impactul programului asupra economiei italiene va depinde de modul în care băncile vor utiliza noile împrumuturi.

PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,1% în primul trimestru din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, iar datele publicate joi arată că producţia industrială a scăzut cu 1,2% în mai, cel mai semnificativ declin din noiembrie 2012.

Redresarea economiei italiene 'nu reuşeşte să capete avânt', a avertizat Visco. Acesta a reafirmat că BCE este pregătită să ia în considerare noi măsuri pentru a aduce inflaţia spre ţinta sa de 2%, inclusiv achiziţii masive de active.

Criza din zona euro şi decizia BCE care a urmat, de verificare a bilanţurilor băncilor, a expus un comportament 'inadecvat, imprudent şi incorect' al unor bănci italiene, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.

Activele a 15 creditori italieni, inclusiv UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, vor fi supuse verificării calităţii activelor de către BCE, ca parte a unei evaluări cuprinzătoare înainte ca BCE să preia rolul de supervizor bancar în zona euro, în noiembrie. Opt bănci şi-au majorat anul acesta capitalul cu peste 10 miliarde de euro prin emisiuni de acţiuni, beneficiind de sporirea încrederii investitorilor în urma ieşirii Italiei din recesiune.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

SURSA: Agerpres