Practic, societăţii Comcereal SA i-au fost reduse retroactiv plăţile pentru anii 2012 (cu 20%) şi 2013 (cu 50%), a fost anulată plata pentru anul 2014 şi există probabilitatea anulării plăţilor pentru 2015, impactul financiar direct al acestor sancţiuni fiind de 12 milioane de euro. 

'În anul 2012, Curtea Europeană de Control, împreună cu ANSVA au efectuat un control la ferma de bovine de la Târzii, care aparţine societăţii Comcereal unde au fost controlate 801 bovine, din care 131 au fost descoperite cu nereguli. (…) În anul 2013, s-au verificat un total de 834 capete bovine, din care 185 au fost descoperite neconforme. Existând deja o sancţiune, s-a constatat intenţia, fiind vorba de un procent de neconformitate de 22%, care intră în categoria gravitate mare, iar potrivit ordinului 174/2013 al ministrului Agriculturii, fiind vorba de un procent mai mare de 20%, sancţiunea a fost de 50%', a precizat Răzvan Arteni.

Directorul APIA Vaslui a mai spus că în anul 2014, DSVSA Vaslui a controlat ferma de la Târzii, fiind verificate 547 de bovine, dintre care 17 capete au fost descoperite cu nereguli, procentul de neconformitate fiind de 3%, cu gravitate mică. Potrivit ordinului 855/2014, prima repetiţie după o intenţie duce la excluderea de la plată pentru anul respectiv- 2014 şi anul următor – 2015.

Neregulile constatate la Ferma Târzii fac referire, potrivit reprezentanţilor APIA, la faptul că s-au primit subvenţii pentru animale care nu au fost declarate decedate.

"Fătările erau înregistrate în sistem electronic în baza de date, dar decesele nu, pentru că, dacă declarau şi decesele în sistem, automat la noi, APIA, puteam vedea şi deceselor lor. Ei aveau un contract cu PROTAN-ul, o societate autorizată de ridicare şi distrugere a deşeurilor animale, care le ridica animalele decedate. Ei scoteau din registrul fermei animalul decedat dar nu mai actualizau baza de date în RNE, iar paşaportul animalului care trebuia predat imediat la ANSVSA, spre distrugere, rămânea tot în fermă şi, ulterior, se depunea pentru subvenţie la APIA', a afirmat Arteni.

Acesta susţine că, pentru a dovedi cele spuse, are pentru anul 2014 o notificare către SC Comcereal SA Vaslui, în care se spune că anumite crotalii ale bovinelor nu corespund.

'Ca răspuns la notificarea pe care le-am trimis-o, SC Comcereal SA ne transmite o notă prin care specifică că nu pot depune documente justificative şi, ca urmare, doresc retragerea lor de la plată, asta după ce ei, doi ani de zile, au primit subvenţii pentru aceste animale. Ce spune dânsul (Adrian Porumboiu n.r.) că erau viţei şi nu a solicitat subvenţii pentru ei nu este adevărat', a explicat Arteni.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu a susţinut miercuri, într-o conferinţă de presă, că APIA Vaslui a sancţionat în mod abuziv una dintre societăţile sale. Porumboiu a afirmat că nu a beneficiat de sume de bani pentru animalele care, dintr-o eroare, nu au fost înregistrate ca fiind decedate, deoarece nu sunt acordate subvenţii pentru viţei, ci doar pentru vaci. Omul de afaceri a precizat că înregistrarea decesului viţeilor este o obligaţie ce revine PROTAN, ca operator naţional privind colectarea şi anihilarea deşeurilor de origine animală. Conform lui Porumboiu, obligaţia de raportare a decesului a revenit, până în anul 2011, Direcţiei Sanitare, prin circumscripţia locală.

AGERPRES