În acest context, AOAR şi ANEIR solicită Guvernului şi Eximbank să asigure instituirea în regim de urgenţă a unui mecanism legal care să asigure compensarea parţială a acestor pierderi financiare.

”Urmare a recentelor evoluţii economice generate de rezultatele referendumului organizat în data de 23 iunie 2016, consultarea publică prin care s-a decis ieşirea UK din UE, firmele româneşti care au încheiat contracte de export pentru UK şi au de încasat facturi în această perioadă se confruntă cu o situaţie de excepţie ce poate fi considerată ca şi caz de forţă majoră. AOAR şi ANEIR apreciază că în situaţia creată, Guvernul României împreună cu EximBank trebuie să asigure instituirea în regim de urgenţă a unui mecanism legal care să asigure compensarea parţială a acestor pierderi financiare, asigurând astfel continuitatea activităţii firmelor, păstrarea locurilor de muncă şi chiar a pieţei pe care exportă”,  reiese din datele prezentate de cele două asociații.

Potrivit acestora, exporturile realizate de companiile autohtone, esenţiale pentru asigurarea echilibrului balanţei comerciale, se realizează cu marje minime de profit, marje ce nu permit în cele mai multe cazuri suportarea unor costuri suplimentare cum sunt cele generate de o fluctuaţie de 10-15% a cursului de schimb liră/leu, fluctuaţii înregistrate în aceste zile pe piaţa internaţională.

”AOAR şi ANEIR solicită preşedintelui României şi primului ministru să propună şi să negocieze la nivelul Consiliului European din 28 iunie 2016 şi în cadrul viitoarelor întâlniri la nivelul celor 27 ţări membre ale UE, extinderea şi finanţarea suplimentară a Fondului de Solidaritate destinat finanţării unor măsuri compensatorii pentru angajaţii afectaţi de relocarea unor companii, urmare a procesului de Globalizare a economiei, luând în considerare efectele negative induse de retragerea UK din Uniunea Europeană”, mai reiese din datele citate.

Cele două asociaţii susţin necesitatea iniţierii cât mai  rapide a unor consultări oficiale la nivel naţional, la care să participe reprezentanţi ai Guvernului, BNR, patronate, sindicate, asociaţii patronale şi sindicale, alte structuri interesate ale societăţii civile, consultări ce ar trebui să aibă ca rezultat concret un plan de acţiune valabil pe termen scurt şi mediu, menit să ofere soluţii varietăţii de probleme ce vor fi identificate în următoarea perioadă. (Sursa: Agerpres)