După ce, în urmă cu doar câțiva ani, se aflau într-o situație financiară dificilă, fabricile de vagoane din Arad, Caracal şi Turnu Severin își vor schimba acționarul principal. Astfel, actualul proprietar, Astra Rail Management, și grupul american Greenbrier vor forma o nouă companie, în care cel din urmă va deține 75% din acțiuni. Greenbrier va plăti 30 de milioane de euro la finalizarea acordului şi alte 30 de milioane de euro la 12 luni după încheierea contractului. 

Sediul noii companii va fi în Olanda, iar unităţile de producţie se vor afla în România şi în Polonia, acestea urmând să aibă în total circa 4.000 de angajaţi.

Dar această tranzacție încă în desfășurare este doar una dintre numeroasele achiziții făcute de străini în România anul acesta. În luna ianuarie, acționarul principal al Albalact, Raul Ciurtin, a anunțat că grupul francez Lactalis va prelua pachetul majoritar de acțiuni al firmei sale. „Lactalis a încheiat un contract cu acţionarii vânzători care deţin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact având drept obiectiv dobândirea tuturor acţiunilor deţinute de acţionarii vânzători“, se arăta în comunicatul emis de compania din Alba Iulia. Ciurtin a mai dezvăluit și că va rămâne la Albalact pentru o scurtă perioadă după perfectarea afacerii și că, la finalul acesteia, va ieși de tot din industria lactatelor. Se pare că prețul oferit a fost de 90 de milioane de euro, din care 26 de milioane de euro au fost utilizate pentru acoperirea datoriilor, iar 64 de milioane de euro au ajuns la acționari.

Bani și motoare

Un alt om de afaceri celebru, George Copos, a renunțat în martie la una din cele mai importante active pe care le deținea. El a vândut aproape 95% din fabrica de motoare Ana IMEP din Argeș către japonezii de la Nidec, care ar intenționa să facă investiţii substanţiale în vederea creşterii capacităţii de producţie. „Nidec intenţionează să dezvolte Ana IMEP şi ca centru de inginerie şi de servicii centralizate“, au precizat la momentul tranzacției oficialii companiei. Presa a relatat că, dacă ar fi acceptat oferta americanilor de la Emerson în 2006, Copos ar fi putut încasa peste 40 de milioane de euro. În 2016, se pare că prețul obținut a fost undeva la jumătate.

Și Ilie Carabulea, un alt faimos antreprenor autohton, a vândut anul acesta una din cele mai importante active deținute. Tranzacția prin care Patria Bank (fosta Nextebank) a preluat aproape 55% din acțiunile Banca Carpatica pentru peste 120 de milioane de lei a fost perfectată în ianuarie și aprobată de Consiliul Concurenței în martie. 

„Finalizarea tranzacţiei marchează o primă etapă foarte importantă în planurile de creştere ale celor două instituţii de credit. Sperăm ca alături de echipele ambelor bănci să construim o bancă locală de succes, profitabilă şi cu un model de afaceri inovativ“, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Patria Bank, Horia Manda. În martie, Patria Bank a mai preluat aproape 10% din acțiunile Carpatica de la acționari minoritari, pentru peste 21 de milioane de lei.

Petrol și bere

Și grupul fondat și crescut de omul de afaceri Dinu Patriciu, Rompetrol, și-a schimbat anul acesta proprietarul. După ce au ajuns în 2007 în mâinile kazahilor de la KazMunayGas, 51% din acțiunile companiei au fost vândute în acest an către China Energy Company Limited (CEFC) pentru 680 de milioane de dolari. Merită subliniat că rafinăriile deținute de Rompetrol în România, Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, au obținut anul trecut un profit net de circa 19 milioane de euro în ciuda crizei din domeniul petrolier.

În urma fuziunii cu AB InBEV, SABMiller a decis să vândă fabricile de bere deținute în Europa Centrală și de Est. Asta pentru a nu avea probleme cu autoritățile din domeniul competiției. În România, SABMiller deține Ursus Breweries, care are trei fabrici, la Braşov, Timişoara şi Buzău, produce mărci precum Ursus, Timişoreana, Peroni, Azuga sau Ciucaş și a raportat pentru 2015 o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei. În urmă cu o lună, presa poloneză a relatat că miliardarul Sebastian Kulczyk (care deține 1,5% din SABMiller) este interesat de preluarea activelor grupului din Europa Centrală și de Est, deci și din România.

Un alt brand cunoscut care își va schimba proprietarul este Stirom. Pe 10 octombrie, Yioula Glassworks, acționarul majoritar indirect al producătorului de ambalaje din sticlă din București, a anunțat că a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu BA Vidro, având ca obiect vânzarea celei mai mari părţi a afacerii sale în domeniul sticlăriei de ambalaj. Yioula Glassworks deţine alte șase fabrici de sticlă în Grecia, Bulgaria şi Ucraina.

Agitație în imobiliare 

Pe lista firmelor autohtone care au fost scoase la mezat în 2016 se află mai mulți producători de materiale de construcții. De exemplu, compania germană Braas Monier, care deţine fabrica de ţigle Bramac din Sibiu, a semnat recent un acord de cumpărare a liniei de producţie a ţiglei de beton Elpreco pentru 22 de milioane lei de la grupul irlandez CRH. Suma include preţul de achiziţie, costurile legate de integrarea fabricii din Craiova, respectiv finanţarea capitalului de lucru necesar şi a cheltuielilor suplimentare.

În aprilie, grupul austriac Wienerberger, unul dintre cei mai mari producători de cărămidă din lume, a achiziționat o fabrică de cărămidă din Buzău și o carieră de argilă de la Search Chemicals, companie deținută de omul de afaceri Ömer Süsli (cel care are în portofoliu și lanțul de magazine Praktiker). 

Și pe piața imobiliară au avut loc în ultimele luni câteva tranzacții notabile. De curând, fondul de investiții ceh PPF Real Estate a preluat complexul de birouri Metropolis Center din București, într-o tranzacție estimată la circa 50 de milioane de euro. Fondul de investiții îi aparține omului de afaceri Petr Kellner, cel mai bogat ceh și unul dintre cei mai bogați oameni din lume (aflat pe locul 96 în clasamentul Forbes, cu o avere evaluată la 11 miliarde de dolari). Metropolis Center se află în apropiere de Piața Victoriei, are o suprafață de 19.000 metri pătrați și era deținut de firma austriacă Soravia. Cu câteva luni în urmă, sud-africanii de la NEPI achiziționaseră parcul de retail Sibiu Shoping City, cu o suprafață închiriabilă de aproape 80.000 de metri pătrați, de la Argo Group. Valoarea tranzacției a fost de 100 de milioane de euro.

Iar lista tranzacțiilor prin care companii românești și-au§chimbat proprietarul în 2016 ar putea continua mult și bine. Ceea ce merită subliniat este că, în ciuda creșterii economice-record și a efervescenței din zona de business, prețurile oferite pentru afacerile autohtone sunt, în marea majoritate a cazurilor, semnificativ sub cele din perioada de boom 2006-2008.