Mai exact, demnitarii ar trebui să înainteze o propunere de act normativ Guvernului prin care să amâne cu şase luni aplicarea mai multor directive europene. Numai că acest lucru ar declanşa procedura de infringement împotriva României. 

Investigația preliminară a fost demarată în urmă cu două zile de inspectorii Corpului de control al Guvernului. Acum, inspectorii verifică toate informațiile care au apărut în mass- media și la nivelul parlamentarilor.

O serie de persoane din comitet sunt suspectate de conflict de interese. Sursele care au făcut aceste interpelări susțin că le-ar fi promis să intervină pe acel proiect de act normativ care a fost pregătit de mai bine de câteva luni de Ministerul Sănătății și care implementează o directivă europeană pe care România deja trebuia să o transpună de circa un an.

mai multe amănunte în articolul original de pe site-ul Antena3.ro

„În ultimele 18 luni, în mod oficial, public, etic şi transparent companiile de tutun au cerut autorităţilor să transpună Directiva tutunului, arătând ca, la fel ca orice alta industrie, avem nevoie de şase luni de la publicarea in Monitorul oficial a legii de transpunere, pentru adaptarea proceselelor de producţie, modificarea ambalajelor si a pachetelor etc." spune Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

"Am subliniat de fiecare data, atat in scrisorile către autorități – inclusiv catre Premier -, cât şi în comunicatele de presă, că dorim să ne conformăm Directivei, dar nu putem demara schimbarea specificațiilor tehnice si a investițiilor în noile utilaje si ambalaje în absenţa legii de transpunere. Şi a normelor ei de aplicare. Desi în mod normal, directivele nu instituie drepturi şi obligații decât după transpunerea în legislațiile naționale, potrivit Directivei tutunului termenul limită de transpunere coincide cu cel de conformare a producției, 20 mai anul curent."

"Pentru a ne putea conforma, evitând posibilele sincope de producție şi comercializare, ar fi trebuit ca legea şi normele ei de aplicare sa fie publicate, cel mai târziu, in Decembrie 2015. Ministerul Sănătăţii, coordonatorul comitetului interministerial pe tutun a intarziat procesul de transpunere, punand astfel in pericol piata legala a tigaretelor si, implicit, incasari lunare de circa 230 milioane de euro la buget.

Industria a explicat situația in ședinta Comitetuluidin 31 ianuarie, la care a fost invitata sa participe. Toți reprezentanții instituțiilor membre au fost de acord ca trebuie găsită o soluție, cu excepția reprezentanților Ministerului Sanatatii si a rezervelor experților de la Ministerul de Externe. Comitetul a decis sa trimită Premierului un Memorandum pe aceasta tema”, a mai spus Gilda Lazăr.