Potrivit şefului Corpului de Control din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, Nelu Iordăchescu, în cursul anului 2014 au fost efectuate de personalul silvic 3.817 acţiuni de control, dintre care 942 în colaborare cu Poliţia.

În urma acestor acţiuni au fost constatate 674 de contravenţii, fiind aplicate amenzi de 885.400 lei, 264 de metri cubi de lemn fiind confiscaţi.

De la începutul anului au fost înregistrate aproximativ o sută de dosare penale, la nivel judeţean, pentru infracţiuni prevăzute de Codul Silvic, a precizat Nelu Iordăchescu.

"Conform legii, lemnul provenit din tăieri ilegale se confiscă. Dacă este lemn de lucru, se valorifică prin licitaţie în 30 de zile şi banii se duc spre bugetul de stat. În cazul lemnului de foc, acesta merge cu precădere la creşe, grădiniţe, şcoli, aziluri de bătrâni", a explicat reprezentantul Direcţiei Silvice.

Potrivit acestuia, având în vedere faptul că se apropie sezonul rece, iar cererea de lemne creşte, acţiunile de control se vor dubla, vârful lor fiind în lunile noiembrie şi decembrie, când practic se vor tripla.

Conform datelor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, zonele din judeţ unde se înregistrează frecvent abateri la regimul silvic sunt oraşul Băicoi (punctul Dâmbu) şi comunele Filipeştii de Pădure, Ceraşu, Jugureni, Călugăreni, Şotriile şi Bălţeşti. AGERPRES