Zilele libere pentru toți românii. Este vestea momentului pentru toți angajații din România

Românii au parte în anul 2022 de 15 zile libere. În acest an, multe dintre acestea pică în weekend, lucru deloc pe placul angajaților. Există însă și o parte bună. În acest an sunt mai multe minivacanţe comparativ cu anul trecut.

Mai exact, trei weekenduri din acest an vor fi mai lungi, adică vor avea 3 zile. Pe lângă cele 3 weekenduri lungi, mai sunt și alte weekenduri prelungite: cele de Paște și Rusalii, unde de Vinerea Mare este liber. Același lucru se petrece și de Paște sau Rusalii, unde lunea de după aceste sărbători este zi liberă.

Cele mai multe zile libere primite sunt în luna ianuarie, în aprilie sau decembrie. Pentru că este momentul în care toți românii sărbătoresc Paștele Ortodox, respectiv Ziua Națională și Crăciunul. Nu trebuie omis că în luna decembrie există posibilitatea unei punți, așa cum a fost cazul și în anii trecuți, de 1 Decembrie.

Zilele libere pentru toți românii. Este vestea momentului pentru toți angajații din România

Zilele libere din 2022 vor fi în număr de 15. Dintre acestea, 9 vor fi în cursul săptămânii. Alte 5 zile libere vor fi vineri sau luni, ceea ce înseamnă că românii vor avea parte weekend-uri prelungite.

În luna ianuarie, toți avem parte de trei zile libere. Este vorba de 1 și 2 ianuarie, dar și de data de 24 ianuarie.

Apoi, în luna aprilie, zilele libere vor fi pe 22 aprilie și 25 aprilie. În iunie românii nu se vor duce la serviciu pe 13 iunie iar în august pe fata de 15.  La începutul lui decembrie va fi cea mai scurtă săptămână de lucru: doar trei zile. Atunci vor fi zilele libere de Sfântul Andrei și de Ziua Națională.

Zilele libere legale sunt repartizate astfel: 3 în ianuarie, 3 în aprilie, 1 în mai, 3 în iunie, 1 în august, 1 în noiembrie și 3 în decembrie.

Calendarul zilelor libere legale în 2022

1 şi 2 ianuarie – sâmbătă şi duminică
24 ianuarie (Unirea Principatelor Române) – luni
22 aprilie (Vinerea Mare)
24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) – duminică şi luni
1 mai (Ziua Muncii) – duminică
1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri
12 şi 13 iunie (Rusalii) – duminică şi luni
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi
25 şi 26 decembrie (Crăciun) – duminică şi luni

În context, trebuie spus că România are mai puține zile libere comparativ cu alte state din UE. Spre exemplu, spaniolii au parte de 38 de zile libere iar în Elveția sunt 26 de zile libere. Nemții au
18 zile libere iar locuitorii din Malta -14 zile libere. Vecinii noștri de peste graniță – bulgarii au parte de 14 zile libere

Zilele libere pentru toți românii. Este vestea momentului pentru toți angajații din România