Miercuri, Statele Unite au raportat aproape 100.000 de noi cazuri depistate de infecţie cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Aceasta reprezintă un nou record şi este înregistrat la doar o zi de la alegerile prezidenţiale, indică bilanţul difuzat de Universitatea Johns Hopkins, relatează AFP.

Mai exact, este vorba despre 99.660 de cazuri înregistrate la 20:30 (01:30 GMT). Bilanţul total al deceselor a depăşit deja 233.000 de morţi în Statele Unite ale Americii, ţara fiind de departe cea mai grav afectată de pandemie, iar asta a avut repercusiuni şi asupra alegerilor prezidenţiale şi a anunţării rezultatelor.

Pandemia a determinat în special milioane de alegători să voteze prin poştă mai devreme pentru a evita cozile din ziua alegerilor, provocând întârzieri semnificative în numărarea buletinelor de vot, scrie Agerpres.

Miercuri seara, buletinele trimise prin poştă erau încă numărate în Pennsylvania, Georgia şi Carolina de Nord, state cu rol decisiv pentru departajarea candidaţilor în cursa pentru Casa Albă.

Pandemia a aruncat ţara în cea mai gravă criză sanitară de la gripa spaniolă din 1918 şi cea mai gravă recesiune de la criza din 1929.

Primele declaraţii ale lui Trump şi Biden după încheierea votului

Preşedintele în exerciţiu, Donald Trump, s-a declarat deja câştigător, înainte de terminarea numărării voturilor în mai multe state importante.

Trump afirmă că rezultatele alegerilor au fost “fenomenale” şi a mulţumit poporului american pentru sprijinul extraordinar acordat, dar şi soţiei sale, Melania, şi vicepreşedintelui Mike Pence.

Preşedintele în exerciţiun a lansat şi un atac la adresa adversarilor democraţi din tabăra lui Joe Biden, afirmând că “un grup foarte trist de oameni” caută să-i priveze de drepturile electorale pe milioanele sale de alegători. Trump afirmă că se va adresa Curţii Supreme a Statelor Unite în acest caz.

De cealaltă parte, candidatul democrat Joe Biden şi-a exprimat încrederea că, odată numărate toate voturile, va fi declarat câştigătorul cursei pentru Casa Albă.

„Este clar că câştigăm suficiente state pentru a ajunge la 270 de voturi necesare pentru a câştiga preşedinţia”, a spus Biden în Delaware, subliniind că nu pretinde încă victoria. „Când se va finaliza numărătoarea, credem că vom fi câştigătorii”, a afirmat el.

Democratul a insistat că „fiecare vot trebuie numărat” şi că nimeni nu poate pur şi simplu să câştige făcând declaraţii, referindu-se la preşedintele Donald Trump. „Sunt încrezător că vom ieşi învingători”, a adăugat el.