De Ziua Drapelului Naţional, tricolorul a fost coborât în bernă. Cei 18 morţi în accidentul din Muntenegru şi cei 29 de răniţi au fost repatriaţi, marţi, cu trei aeronave militare.

În memoria cetăţenilor români decedaţi în accidentul rutier de duminică, Ambasada României în Belgia şi Ambasada României în Spania au deschis cărţi de condoleanţe. O slujbă de pomenire pentru cei 18 români care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident rutier din Muntenegru a fost oficiată miercuri, la Sfânta Liturghie, în Catedrala patriarhală. Încă de marţi, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a adresat un cuvânt părintesc de mângâiere sufletească şi compasiune familiilor îndoliate.

La Curtea de Argeş, sute de oameni participă miercuri la slujba oficiată în memoria celor patru turişti din municipiu care au murit în accidentul de autocar din Muntenegru. Sicriele cu trupurile neînsufleţite ale celor patru au fost aduse de la Serviciul de Medicină Legală şi depuse în faţa Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş, ele fiind purtate pe umeri de pompieri şi de militari de la Unitatea de Vânători de Munte din municipiu.

Miercuri dimineaţa, între orele 7,30 şi 9,30, 150 de persoane au venit la Institutul de Hematologie din Capitală ca să doneze sânge pentru răniţii în accidentul din Muntenegru.

Mai multe acţiuni de donare de sânge au loc încă de marţi în Bucureşti. În Zi de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale au arborat în bernă drapelul României. De asemenea, drapelul României este arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele de trecere a frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.

Totodată, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi adaptează programul în mod corespunzător. În plus, toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru această zi sunt amânate.

În ultimii 15 ani, în România a fost decretată Zi de doliu naţional pe 18 aprilie 2010, când au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, la data de 3 august 2007, când au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani, în 2005 – la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea, în martie 2004 – în memoria cetăţenilor români, care au căzut victime ale atentatelor teroriste din Spania, precum şi în septembrie 2001 – după atacurile teroriste din Statele Unite.
Sursa: Agerpres