Organizația pretinde că a reușit să colecteze documente ale Agenției Naționale de Securitate, expuse de fostul contractor de informații SUA Edward Snowden, fondatorul WikiLeaks, scrie The Washington Post, în ediția online.

De asemenea, organizația afirmă că are în plan să publice aproape 9.000 de fișiere care descriu un cod dezvoltat în secret de către CIA pentru a "fura" date de la obiective aflate "peste mări și țări" folosind dispozitive obișnuite, inclusiv telefoane mobile, calculatoare și chiar televizoare ca instrumente de supraveghere.

Un purtator de cuvant al CIA a spus că "noi nu comentăm cu privire la autenticitatea sau conținutul pretinselor documentelor secrete". Totuși, actuali și foști oficiali din SUA au declarat că detaliile conținute în documentele sugerează că acestea sunt legitime.

O asemenea breșă în capacitățile de informații din SUA, având în vedere și repercusiunile provocate unor aliați ai SUA, ar putea reprezenta o provocare pentru președintele Donald Trump, care în trecut a lăudat Wikileaks și a criticat CIA.

Cei de la WikiLeaks spun că au obținut fișierele de la un fost sau actual contractant al CIA, precizând că arhiva ar fi fost circulat "într-un mod neautorizat printre hackeri guvernului SUA și contractori", dintre care unul a furnizat organizației porțiuni din arhivă.

"La prima vedere,eliberarea de date este probabil legitimă sau conține o mulțime de lucruri legitime, ceea ce înseamnă că cineva a reușit să extragă o mulțime de date dintr-un sistem CIA clasificat și este dispus să facă totul public" a declarat Nicholas Weaver , cercetator de securitate informatică la Universitatea Berkeley din California.

Să falsifici o mare cantitate de date este dificil, dar nu imposibil, a menționat el

Weaver a spus că știe de un singur caz de WikiLeaks a evitat în mod deliberat să includă un document într-un comunicat de date și un altul când organizația a etichetat greșit, cu intenție, date furate. Specialistul a precizat însă că nu cunoaște nicio situație de prezentare de informații false în mod deliberat.