Miliardarul american Warren Buffett a declarat joi că panica financiară care a cuprins întreaga lume în ultima parte a anului trecut este de domeniul trecutului, însă economia Statelor Unite continuă să se bâlbâie, transmite Reuters.

„Panica financiară a fost depăşită. Economia (americană) se bâlbâia, încă se bâlbâie”, a declarat Buffet, al doilea cel mai bogat om al lumii la un eveniment găzduit de CNBC la facultatea de business a Columbia University.

Buffett a subliniat că oportunităţile de investiţii sunt încă mai bune în Statele Unite decât în străinătate, notând totodată că economia americană este cu mult mai vastă decât oricare alta. Miliardarul a vizitat Columbia University împreună cu Bill Gates, fondatorul Microsoft.

Datele preliminare prezentate luna trecută au indicat că economia Statelor Unite a crescut în trimestrul al treilea, ieşind din recesiune după patru trimestre de contracţie a Produsului Intern Brut (PIB). Totuşi, şomajul a urcat în SUA la 10,2% în octombrie, primul procentaj de două cifre înregistrat în ultimii 26 de ani.

Buffett – pariu pe transportul feroviar

Buffett a făcut săptămâna trecută un pariu rar întâlnit cu economia americană, cumpărând prin intermediul vehicolului investiţional Berkshire Hathaway 77% din acţiunile companiei de transport feroviar Burlington Northern Santa Fe, pentru 26,4 miliarde de dolari. Miliardarul controla deja restul de 23% din titluri.

„Vor veni mai mulţi oameni în ţara asta, peste 10, 20, 30 de ani. Vor muta tot mai multă marfă, iar calea ferată este cel mai ecologic şi ieftin mijloc de transport”, a afirmat Buffett joi, notând că transportul feroviar utilizează o treime din combustibilul necesar camioanelor şi poluează mai puţin, iar un tren poate acoperi capacitatea a 280 de camioane.

Bill Gates, membru în Consiliul de Administraţie al Berkshire Hathaway, a arătat că economia ar putea beneficia pe termen lung şi de evoluţia altor sectoare, inclusiv tehnologia informaţiei, energia şi medicina.

Buffett a avertizat totodată guvernul Statelor Unite să nu „răsfeţe” companiile care au nevoie de pachete de salvare pentru a supravieţui sau a-şi conserva capitalul.