Bogătaşul a plasat peste 19 miliarde de dolari în instituţiile financiare din SUA, potrivit Bloomberg. Plasamentele au fost realizate prin compania de investiţii Berkshire Hathaway, deţinută de Buffett. "Aş pune băncile europene şi cele americane în două categorii diferite. Sistemul financiar american se află într-o stare bună. Sistemul financiar european se sufoca acum câteva luni, înainte să primească sprijin de la Banca Centrală Europeană (BCE)", a arătat Buffett.

Băncile europene au avut probleme din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro şi din decembrie au obţinut de la BCE, în două etape, împrumuturi ieftine pe trei ani în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro. "Mi-ar plăcea să am o mulţime de bani timp de trei ani, cu o dobândă de 1%, dar nu am probleme. Băncile americane au lichidităţi care le ies pe urechi", a spus Buffet la reuniunea anuală a Berkshire Hathaway.

Berkshire, condusă de Buffett în ultimii 42 de ani, este principalul acţionar al băncii Wells Fargo, cel mai mare creditor ipotecar din Statele Unite, la care deţine o participaţie de peste 12 miliarde de dolari.

Buffett a investit anul trecut 5 miliarde de dolari în Bank of America, în schimbul unor acţiuni preferenţiale şi garanţii. Bank of America este a doua mare bancă din SUA în funcţie de active, după JPMorgan. Berkshire deţine o participaţie şi la US Bancorp, deţinere evaluată la 2,2 miliarde de dolari.