Politica energetica a Romaniei in perioada 2007-2013 urmareste sa dubleze Produsul Intern Brut al economiei nationale printr-un aport crescut al productiei de energie, spune Ministrul Economiei Varujan Vosganian.  

Ministerul Economiei are in vedere cateva obiective legate de politica energetica a Romaniei in perioada urmatoare. Unul dintre cele mai importante dintre acestea vizeaza liberalizarea pietei de energie, si in acest context, listarea pe bursa a companiilor din sectorul energetic cu cele mai bune rezultate financiare. 

“De la investire sunt foarte preocupat de listarea la bursa a companiilor care dovedesc performanta, si mai mult ca sigur, primele trei pozitii vor fi ocupate de Transgaz, Romgaz si Hidroelectrica”, a declarat Vosganian. 

Un alt obiectiv considerat o prioritate pentru sectorul energetic este extinderea productiei hidrocentralelor. In ceea ce priveste centrala nucleara de la Cernavoda, Ministerul Economiei a planificat punerea in functiune a reactorului 2 in septembrie-octombrie 2007, dar si reluarea privatizarilor reactoarelor 3 si 4. 

“Vom gasi o formula in cel mai scurt timp pentru identificarea unor potentiali investitori pentru reactoarele 3 si 4 si pentru a intra intr-o combinatie energetica benefica statului roman”, a precizat Vosganian. 

Ministrul Economiei a mai mentionat ca, pe langa obiectivele tehnice de privatizare si retehnologizare, ministerul este preocupat si de capacitarea unor investitii pentru indeplinirea conditiilor de mediu si pentru a stimula productia pe baza de resurse regenerabile si in cogenerare.

 

Sursa: Capital 19 Ianuarie 2007