Mai exact, potrivit ultimelor informații, în cursul zilei de miercuri, deputații au adoptat cu unanimitate de voturi un proiect de lege privind monitorizarea persoanelor condamnate cu ajutorul unui dispozitiv electronic.

Mai exact, este ”brățara cu cip” va fi un dispozitiv electric de supraveghere mobil, care se montează pe glezna persoanelor supravegheate. O excepție există în cazul persoanelor la care montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. Aceste persoane vor va avea astfel dispozitivul montat la braț.

Un deputat USR a vorbit despre noul proiect de lege. Potrivit acestuia, legea este făcută pentru a veni în ajutorul victimelor care nu au nicio apărare în fața agresorului.

Legea vine în sprijinul victimelor, lăsate până acum singure în fața agresorului, va ajuta victimele violenței domestice care trec prin cea mai periculoasă perioadă, cea care urmează momentului în care denunță agresorul”, afirmă deputatul USR PLUS Iulian Lorincz, potrivit unui comunicat.

Alina Gorghiu, despre noile brățări electrice

De menționat este faptul că, în urmă cu câteva zile, senatorul PNL Alina Gorghiu declara că prin brăţările electronice pentru agresori, România se va îndepărta de realitatea ultimilor cinci ani, când 30-40% din ordinele de protecţie pentru victimele violenţei domestice au fost încălcate.

“Am depăşit încă o etapă semnificativă pentru o legislaţie sănătoasă în domeniul violenţei domestice. Cât de curând, agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS. (…) Victimele violenţei domestice nu vor mai trebui să trăiască în teamă! Dacă un ordin de protecţie a fost emis, atunci nu va fi încălcat.”, scria Gorghiu pe Facebook.

Totodată, aceasta mai explica că noile brățări  vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Astfel, în cazul în care o persoană va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă către secțiile de poliție, iar acestea vor putea interveni.

“Atunci când se emite un ordin de protecţie, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mişcările prin GPS. Dacă va depăşi limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenţia să fie cât mai rapidă. Şi victima va avea asupra sa o brăţară electronică, pentru ca Poliţia să o poată găsi şi alerta. ‘Brăţările electronice’ vor schimba radical regulile jocului în domeniul legislaţiei protecţiei victimelor domestice.”, mai spunea senatorul PNL.