Volumul lucrărilor de construcţii a coborât în ianuarie, faţă de aceeaşi lună din 2009, cu 12,4% ca serie brută şi cu 12,6% ca serie ajustată, înregistrându-se scăderi la lucrările de reparaţii capitale şi de construcţii noi şi creşteri la cele de întreţinere şi reparaţii curente, potrivit Istitutului Naţional de Statistică (INS).

Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi, ca serie brută, la lucrări de reparaţii capitale (29,2%) şi de construcţii noi (29,1%), în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 82,4%.

Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut cu 42,4% la clădirile rezidenţiale şi cu 28,4% la cele clădirile nerezidenţiale. La construcţiile inginereşti s-a înregistrat o creştere cu 16,3%.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut în luna ianuarie cu 12,6%. Pe elemente de structură, reduceri s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi, respectiv 30,9%, şi la lucrările de reparaţii capitale, de 28,4%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 75,3%.

Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii, ajustat, a scăzut la clădirile rezidenţiale, cu 42,3%, şi la clădirile nerezidenţiale, cu 28,1%. La construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 15,4%

Scădere de 64% faţă de decembrie

Comparativ cu decembrie 2009, în ianuarie 2010, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 64,5%, respectiv 6%.

Acest trend negativ s-a evidenţiat pe toate elementele de structură. Astfel, lucrările de reparaţii capitale au coborât cu 71,6%, cele de construcţii noi cu 64,3%, iar lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 61,7%. Pe tipuri de construcţii, scăderi s-au înregistrat la construcţiile inginereşti 65,1%, la clădirile nerezidenţiale 64,4% şi la clădirile rezidenţiale 62,7%.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat în intervalul analizat o scădere cu 6%.

Pe elemente de structură, volumul lucrărilor a coborât la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de construcţii noi cu 21,5%, respectiv cu 7,8%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 5,5%.
Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 0,4% la clădirile rezidenţiale. La clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti a scăzut cu 12,3%, respectiv 5,4%.

SURSA: Mediafax