Vladimir Putin nu va merge în India pentru Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai

Din cauza mandatului de arestare emis pe numele său de către Curtea Penală Internațională (CPI), Vladimir Putin refuză să părăsească Rusia.

Potrivit cotidianului indian The Hindu, Vladimir Putin nu va merge în India pentru Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, ce va avea loc pe data de 4 iulie 2023. Inițial, summitul respectiv a fost planificat ca fiind față în față, însă, acum, va avea loc prin link video din cauza dificultăților de coordonare a programelor, relatează sursa citată anterior.

Deși India nu este membră a Curții Penale Internaționale (CPI) și nu este obligată să îl aresteze dacă intră pe teritoriul său, mandatul de arestare emis pe numele lui i-a influențat decizia de a părăsi Rusia. Se pare că Vladimir Putin nu se simte suficient de în siguranță și încearcă să minimizeze riscurile pentru el însuși.

„Dacă Putin nu merge în India, atunci asta se datorează, desigur, mandatului. Nu există niciun sentiment de securitate (pentru președinte)”, a explicat un membru de rang înalt din Parlamentul de la Moscova pentru Nestka.

Nu se știe, încă, dacă Vladimir Putin va participa la Summitul BRICS

Momentan, nu se știe nici dacă va participa la viitorul summit BRICS, care va avea loc în septembrie 2023 în Africa de Sud, stat care, spre deosebire de India, a ratificat Statutul de la Roma, principalul document prin care lucrează Curtea Penală Internațională (CPI).

Ministerul Afacerilor Externe din Africa de Sud a anunțat recent că va acorda imunitate diplomatică tuturor participanților la Summitul BRICS, însă imunitatea respectivă „nu are prioritate față de niciun mandat care ar putea fi emis de orice tribunal internațional împotriva oricărui participant la conferință”, a explicat acel oficial rus.

Vladimir Putin nu a mai părăsit Rusia de când a fost emis un mandat de arestare pe numele său

De la începutul războiului din Ucraina și până acum, Vladimir Putin a călătorit în afara Rusiei doar de zece ori, însă după ce a fost acel mandat de arestare pe numele său, a încetat să mai călătorească în alte state.

„Diferitele opțiuni pentru participarea lui Putin la summitul SCO din iulie sunt în curs de elaborare. În orice caz, Rusia va fi reprezentată la nivelul corespunzător”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.