Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat un semnal cutremurător. El a avertizat cu privire la riscul unei curse a înarmărilor în Asia. Liderul de la Kremlim a solicitat un moratoriu asupra instalării de rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune. Aceste lucruri au fost rostite într-un discurs susţinut la summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Evenimentul se desfăşoară de această dată în format de videoconferinţă din cauza pandemiei de COVID-19, relatează EFE şi RIA Novosti.

Putin a amintit de Tratatul privind Forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF), semnat în 1987 între Moscova şi Washington. Acesta a încetat după ce fostul preşedinte american Donald Trump a decis retragerea SUA din acest pact în 2019. La scurt timp și Rusia a luat aceeași decizie.

Avertismentul lui Putin

„Noi am subliniat în repetate rânduri că, după încetarea INF, regiunea se va confrunta cu posibilitatea ca aceste tipuri de arme să fie instalate pe vastul său teritoriu”, a spus Putin. El a spus, referindu-se la moratoriu, că această propunere a Rusiei rămâne în vigoare şi devine din ce în ce mai de actualitate.

Vladimir Putin a propus crearea unui mecanism de cooperare regională împotriva pandemiei de coronavirus, sub egida ASEAN. Preşedintele rus a pledat în favoarea elaborării unei proceduri de recunoaştere reciprocă a certificatelor de vaccinare, fără de care, în condiţiile actuale, este practic imposibil să se asigure circulaţia nestingherită a cetăţenilor ţărilor din regiune.

Summitul ASEAN, care abordează probleme precum securitatea şi comerţul, include parteneri ASEAN, precum SUA, China, India, Rusia, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.