Vladimir Putin a zburat la Abu Dhabi

Miercuri, 6 decembrie, Vladimir Putin a plecat pe calea aerului la Abu Dhabi (capitala Emiratelor Arabe), fiind însoțit de patru avioane de vânătoare rusești Suhoi-35S. Aceasta reprezintă prima etapă a unei călătorii planificate în Orientul Mijlociu. Ea mai include și o vizită în Arabia Saudită.

După emiterea mandatului de arestare de către CPI, aceasta reprezintă una dintre rarele călătorii în străinătate ale lui Vladimir Putin. Neobișnuit să facă asta, Kremlinul a informat că pe durata zborului, avionul prezidențial a fost însoțit de patru aparate Suhoi-35S ale forțelor aeriene ruse echipate cu „diferite tipuri de armament”.

„Pentru escorta aeriană a avionului prezidenţial au fost primite autorizaţii speciale din partea statelor al căror teritoriu a fost survolat. Suntem recunoscători ţărilor pentru cooperarea lor”, a explicat, Dmitri Peskov, reprezentantul președinției ruse.

Ministerul Apărării a publicat o înregistrare video care prezintă avionul utilizat de Putin, un Iliușin-96. Acesta este însoțit de avioane de vânătoare Suhoi-35S în timpul călătoriei sale din Rusia către EAU.

Discuții axate pe zona de petrol și gaze

Discuțiile lui Putin cu preşedintele EAU, Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, au fost centrate pe sectorul petrolului şi gazelor. A fost abordat şi războiul din Ucraina.

„Desigur, vom aborda cu dumneavoastră situaţia din punctele fierbinţi, în special conflictul arabo-israelian. Şi, bineînţeles, vă voi informa cu privire la situaţia din jurul crizei ucrainene”, a spus el.

Putin a subliniat că, datorită poziţiei şeicului Zayed, relaţiile bilaterale au atins „un nivel ridicat fără precedent” în istoria raporturilor bilaterale.

„Efectiv, EAU sunt principalul mare partener comercial al Rusiei în lumea arabă”, precum şi cel mai mare investitor, a subliniat Putin, indicând că volumul comerţului bilateral a crescut cu 68% în 2022.

Preşedintele rus a mai spus că, pe lângă proiectele ambiţioase din sectorul petrolului şi gazelor, cele două ţări cooperează în cadrul OPEC+.

De asemenea, Putin a evocat cei aproape un milion de turişti ruşi care au călătorit în EAU anul trecut. Și deschiderea unei şcoli cu predare în limba rusă în această ţară. Cu această ocazie, Vladimir Putin l-a invitat pe preşedintele EAU să viziteze anul viitor oraşul Kazan din vestul Rusiei (capitala Republicii Autonome Tatarstan). Acolo va avea loc summitul grupului BRICS, la care Emiratele Arabe Unite se vor alătura la 1 ianuarie.