Printul de Wales si-a manifestat interesul fata de Romania inca din anii ‘80. Inainte de Revolutie, el a fost una din primele voci autorizate din Europa de Vest care a criticat politica regimului Ceausescu – si inca in termeni foarte duri. Intr-un renumit discurs pe care l-a tinut in aprilie 1989, el a definit politica de sistematizare drept o „tragedie umana inspaimantatoare… distrugerea mostenirii culturale a poporului roman”.
Si iata ca, in noiembrie 1998, Printul de Wales a sosit in vizita in Romania, avand ocazia sa vada el insusi „diversitatea culturala extraordinara a Romaniei… o avere de o inestimabila valoare a intregii umanitati”.
Programul printului Charles a fost o combinatie intre trecut si prezent, reflectand interesul sau binecunoscut pentru conservarea mostenirii culturale, pentru problemele sociale si tanara generatie.
„Avem nevoie de radacini pentru a creste”, iata mesajul sau care se vrea o reconsiderare a patrimoniului de istorie si cultura, a averii stramosilor pe care trebuie s-o protejam, cultivam si perpetuam, in folosul nostru si al generatiilor de dupa noi.
In prima parte a turneului sau, printul Charles a fost oaspetele Sibiului, fiind intampinat cu entuziasm de circa 3.000 de sibieni adunati in fata Muzeului Bruckenthal. Printul a declarat ca Sibiul are cel mai „poetic” centru pe care l-a vazut vreodata, reunind imobile cu personalitate, intr-o mare varietate de culori, castigandu-si astfel un loc in inima sa. Printul a avut ocazia apoi sa se intalneasca cu cei mai in varsta locatari ai celui mai vechi azil de batrani din Europa, ce functioneaza neintrerupt de sapte secole.
In programul sau a fost inclusa o singura companie, firma mixta romano-britanica Geostrategies. Aceasta companie, care are in prezent 58 de angajati, este principalul producator de harti digitale din Europa Centrala si de Est si urmasa companiei Laser-Scan, inaugurata de printul Charles, in 1986, la Cambridge Science Park.
Printul Charles a fost intampinat de studentii Universitatii „Lucian Blaga” cu Gaudeamus Igitur si condus in ritm de „La multi ani cu sanatate”, deoarece in mai putin de doua saptamani (14 noiembrie) Printul urma sa-si serbeze implinirea a cincizeci de ani.
Printul Charles s-a deplasat apoi la Mosna, o veche asezare saseasca, aflata la 10 km de Medias, unde a vizitat Biserica Evanghelica, construita in secolul al XV-lea, si Scoala Saseasca, ridicata la inceputul secolului nostru, inca un popas pentru interesul Printului fata de pastrarea si conservarea mostenirii medievale din Transilvania.
Intors la Bucuresti, Printul s-a intretinut cu persoanele cu handicap locomotor care se instruiesc in cadrul Centrului Pilot pentru recuperare activa si reintegrare sociala „Wheelchair Motivation” din comuna Magurele. A vizitat biserica Stavropoleos, unde s-a recules in liniste, intalnindu-se apoi cu un grup de copii de la Fundatia Sfantul Dimitrie, institutie aflata sub patronajul bisericii Stavropoleos, si a vizionat spectacolul de pantomima „Toujours l’amour” la Teatrul National. Ultima parte a programului a cuprins vizitarea azilului de noapte Casa Ioana, precum si a Centrului Regional de Pregatire Romano-Britanica din cadrul Academiei de Inalte Studii Militare.
Printul a stat peste tot de vorba cu oamenii simpli, s-a interesat de viata lor, a strans maini si a oferit tuturor din prinosul inimii sale, raspunzand cu simplitate si modestie.
Iar oamenii de aici l-au intampinat cu paine si sare, daruindu-i bucuria de a-l avea oaspete, entuziasmul, caldura si pretuirea lor.Si speranta ca intr-o zi se va intoarce, ca prieten etern al acestor meleaguri.