În întreaga regiune, estimarea iniţială a impactului economic se ridică la un "modest" 0,06 la sută din produsul intern brut (PIB) anual, însă poate fi de peste 1 la sută din PIB în unele ţări, în special în insulele din Caraibe care sunt foarte dependente de turism, a afirmat agenţia cu sediul la Washington.

"Analiza noastră subliniază importanţa unor acţiuni urgente pentru stoparea răspândirii virusului Zika şi pentru protejarea sănătăţii şi bunăstării oamenilor din ţările afectate", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong, el însuşi medic şi expert în domeniul sănătăţii publice.

Banca Mondială a declarat că estimarea economică iniţială "s-a bazat pe un răspuns rapid, bine coordonat internaţional, împotriva virusului Zika", scrie DPA.

Autorităţile medicale, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), suspectează încă o posibilă legătură între infectarea cu virusul Zika la femeile însărcinate şi microcefalie, un defect congenital al creierului copilului care se naşte cu o cutie craniană cu dimensiuni anormal de mici.

Simptomele la alţi pacienţi sunt considerate a fi de cele mai multe ori minore, dar dacă alte riscuri majore vor apărea în urma infectării cu acest virus încă puţin cunoscut, costurile ar putea creşte, a afirmat Banca Mondială.

Agenţia a spus că va elibera 150 de milioane de dolari pentru a ajuta la lupta împotriva virusului Zika în America Latină şi în Caraibe, în funcţie de nevoile imediate ale fiecărei ţări.

Banii includ plata echipelor de experţi tehnici care urmează să fie trimise în zonele afectate. Banca Mondială va susţine de asemenea răspunsul împotriva virusului Zika inclusiv prin campanii de sănătate publică, de control al vectorului îmbolnăvirii, de urmărire a evoluţiei pacienţilor şi de îngrijirea în timpul sarcinii şi în perioada postnatală, precum şi de promovare a accesului la planificarea familială, enumeră agenţia DPA.

SURSA: Agerpres