Raportul a remarcat că „sărăcia extremă din unele state și de pe coasta Golfului, unde există locuințe inadecvate sau de calitate scăzută, cu geamuri sparte sau deloc în cartierele sărace” pot deveni locuri ideale de reproducere pentru țânțari, oamenii fiind tot mai vulnerabili, potrivit TheCooldown.

Febra galbenă pare să se accelereze în regiunile tropicale

„Am observat o creștere a bolilor transmise de țânțari în Texas și Florida, inclusiv malarie, dengue, chikungunya și virusul Zika. Acum suntem îngrijorați și de febra galbenă, deoarece pare să se accelereze în regiunile tropicale din America Latină, cum ar fi ca Brazilia și Venezuela”, a declarat dr. Peter Hotez, profesor și decan al Colegiului de Medicină Baylor, co-autor al lucrării.

Febra galbenă este specifică zonelor cu climat tropical și subtropical. Este o boală virală transmisă la om prin înțepătura de țânțar din speciile Aedes sau Haemagogus spp, infectat cu virusul febrei galbene.

Febra galbenă nu are tratament antiviral specific pentru combaterea infecției.

De ce revenirea febrei galbene este alarmantă

Potrivit OMS, simptomele comune ale febrei galbene includ febră, dureri de cap, dureri musculare, greață, vărsături și oboseală. Poate afecta ficatul și rinichii în cazuri severe și poate provoca icter și îngălbenirea pielii.

Deși febra galbenă se încadrează în aceleași clasificări precum virusul care provoacă dengue și Zika, are o rată de mortalitate mai mare, ucigând aproximativ jumătate dintre pacienții afectați în 7 până la 10 zile după ce intră în faza toxică.

Faza febrilă poate dura până la șapte zile, cu manifestări de febră bruscă, disconfort general, eritem, dureri de cap, în ochi și articulații.

Faza critică poate apărea între a treia și a șaptea zi

Începe de obicei când scade febra și, desi există un sentiment de îmbunătățire, trebuie menținute odihna și hidratarea.

În aceasta etapă, pot apărea semnele de avertizare care duc la forme mai severe ale bolii: vărsături repetate, edem sau umflare, dureri abdominale intense, iritabilitate, somnolență, leșin și sângerare. Un singur semn din cele menționate este suficient pentru a merge imediat la medic.

Altă boală purtată de țânțarul Aedes aegypti

Oamenii de știință spun că febra dengue ar putea deveni endemică în SUA dacă țânțarii infectați din Mexic reușesc să se deplaseze mai în nord.

De asemenea, ei avertizează că persoanele infectate care vin în SUA ar putea aduce virusul, dacă sunt înțepați de țânțari, infectându-se și începând să transmită boala altor persoane.

Boala este purtată de țânțarul Aedes aegypti, întâlnit deja în unele zone din sud. Este un țânțar activ la orice oră și se poate reproduce chiar și în cele mai mici bazine de apă.

Dr. Michael Farrar a declarat: „Trebuie să vorbim mult mai proactiv despre dengue. Trebuie să pregătim țările pentru modul în care vor face față presiunii suplimentare”.

Dr. Farrar a petrecut anterior 18 ani studiind bolile tropicale, inclusiv febra dengue în Vietnam.

Focarele de dengue apar deja în Statele Unite, deși sunt „relativ mici și limitate”, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Experții cred că boala s-ar putea răspândi mai mult datorită creșterii temperaturilor.

Majoritatea pacienților nu prezintă simptome. Mai puțin de jumătate vor dezvolta semne de avertizare ale bolii, inclusiv:

  • durere de cap bruscă
  • febră
  • durere în spatele ochilor

De asemenea, poate declanșa dureri la nivelul articulațiilor – cum ar fi genunchii și coatele – care sunt atât de severe încât boala a fost denumită și „febră osoasă”.