Refuzul unui loc de muncă sau de a participa la cursuri de formare profesională oferite de AJOFMuri încetează dreptul la ajutor social, a scris ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pe Facebook.

În plus, perioada în care persoana primește o indemnizație de șomaj trebuie să fie cât mai scurtă, iar oamenii trebuie ajutați să își găsească cât mai repede un loc de muncă a adăugat ea.

”Anunțuri de angajare sunt anunțuri și astăzi, în perioada pandemiei”

”Am plecat cu planuri mari legate de ANOFM, o instituție pe care o văd mult mai activă în sprijinirea oamenilor să își găsească un loc de muncă. Mult mai activă decât este în prezent. Unii dintre angajați pot să schimbe instituția. Doar în măsura în care îi acceptă minusurile, după toți banii europeni investiți aici.

Pandemia și volumul de plăți la nivelul ANOFM mi-au schimbat prioritățile. Știu exact cum ar trebui să arate un ANOFM modern și eficient. #regionalizare

Perioada în care persoana primește o indemnizație de șomaj trebuie să fie cât mai scurtă, oamenii trebuie ajutați să își găsească cât mai repede un loc de muncă. Sunt convinsă că sindicatele care sunt de ani de zile în CAul ANOFM mă vor sprijini pentru a avea români activi pe piața muncii.

Vreau să înțeleg exact de ce românii refuză locurile de muncă oferite de către AJOFM în baza anunțurilor angajatorilor. Sunt anunțuri și astăzi, în perioada pandemiei. În primul rând mă interesează cât de ușor este să găsești anunțurile privind locurile de muncă.”, a scris ministrul Muncii pe Facebook.

”Puțini români apelează la AJOFMuri”

”Sunt români care au revenit în țară și cărora ar trebui să le fie ușor să își găsească un loc de muncă. Din păcate, puțini apelează la AJOFMuri. Instituția nu este astăzi un actor important în această piață. Ar merita. Voi face și eu o simulare. Revin.

În 2019, din aprox. 170.000 de dosare de ajutor social, în cazul a 2063 a fost încetată plata, persoanele refuzând un loc de muncă propus în urma procesului de mediere dintre angajați și angajator desfășurat la nivelul unui AJOFM. În anul 2020 – 700 dosare încetate – număr mai redus în situația pandemiei Covid.

Refuzul unui loc de muncă/participarea la cursuri de formare profesională oferite de AJOFMuri încetează dreptul la ajutor social. O nouă cerere de ajutor social se poate transmite după 12 luni.

Cele mai multe sistări ale plăților – plăți care atrag după sine interzicerea primirii de ajutor social de către aceste persoane apte de muncă pentru următoarele 12 luni – au fost la Dolj (11.070 ajutoare sociale, 6,76% rata șomajului), Botoșani (2960 ajutoare sociale, 2,47% rata șomajului) și Buzău (9340 ajutoare sociale, 6,46% rata șomajului). Sunt însă județe în care principiul stabilit în lege nu funcționează astfel încât oamenii se obișnuiesc să fie dependenți de ajutorul social și nu depun eforturi pentru a munci.”, a explicat Violeta Alexandru.

”2 posibile explicații”

”1 – Comunicarea între instituțiile implicate. Procesul presupune un schimb greoi de documente între instituții: cererile pentru ajutor social se depun la primărie, care declanșează ancheta socială și stabilește eligibilitatea pentru acordarea ajutorului social. AJPISurile fac plata ajutorului social și trimit lunar, în format electronic, în termen de 5 zile de la primirea situațiilor de la primar, la AJOFM și la ITM lista persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. În termen de 5 zile, AJOFM și ITM trimit înapoi la AJPIS situaţia nominală cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, inclusiv cu cele care au plecat cu contract de muncă în străinătate/au refuzat un loc de muncă oferit/participarea la cursuri de formare profesională.

2 – AJOFMurile nu se străduiesc suficient ca să găsească locuri de muncă acestor persoane (peste 80% au sub 4 clase!!). Sau se ascund după explicația că persoanele nu vin la AJOFM atunci când sunt chemate pentru a li se oferi loc de muncă/cursuri de formare. Nu se încearcă înțelegerea motivului pentru fiecare caz în parte. Și un om apt dacă îl pierdem de pe piața muncii, e grav.

Am în lucru propunerea de a modifica legislația astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare. Am cerut să mă văd cu acești oameni care refuză locul de muncă. Funcție de concluzii, mă gândesc la noi soluții de sprijin. Este mult de muncă și aici.

Pe mine mă interesează ca cei care pot și vor să muncească. Să câștige de pe urma muncii lor.”, a adăugat Alexandru.