Avertismentul secretarului general al ONU

„Dacă persistăm în amânarea măsurilor cheie care sunt necesare, cred că trecem la o situaţie catastrofală, aşa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, a spus secretarul general al ONU, António Guterres, cu privire la recordurile mondiale de temperatură doborâte luni şi marţi.

Care a fost temperatura medie globală

Temperatura medie globală a aerului a fost de 17,18 grade Celsius marţi, conform datelor colectate de Centrele Naţionale pentru Predicţia Mediului din SUA. A fost depășit recordul de 17,01 grade Celsius atins luni.

Pentru perioada de şapte zile care s-a terminat miercuri, temperatura medie zilnică a fost cu 0,04 grade Celsius mai mare decât orice altă săptămână din cei 44 de ani de evidenţă.

Măsurătorile au arătat că temperatura medie a Pământului, miercuri, a rămas la maximul record de 17,18 C.

Temperaturi record în mai multe locații

„Recunoaştem că ne aflăm într-o perioadă caldă din cauza schimbărilor climatice şi, în combinaţie cu fenomenul El Niño şi condiţiile de vară, observăm temperaturi record la suprafaţă în multe locaţii de pe tot globul”, a transmis Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA.

Fenomenul El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global

Actualul record de temperatură medie ar putea fi depășit în 2023 sau 2024, din cauza schimbărilor climatice, dar şi a revenirii fenomenului meteorologic El Nino.

Modelele climatice sugerează că, după trei ani de fenomen meteorologic La Nina în Oceanul Pacific, care în general scade uşor temperaturile globale, lumea va cunoaşte o revenire a fenomenului El Nino, curentul omolog mai cald, în cursul acestui an.

În timpul fenomenului El Nino, vânturile care suflă spre vest de-a lungul Ecuatorului încetinesc, iar apa caldă este împinsă spre est, creând temperaturi mai ridicate la suprafaţa oceanului.

„El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Nu se ştie încă dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau 2024, dar cred că este mai probabil decât să nu se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice din cadrul UE.

Modelele climatice sugerează o revenire la condiţiile El Nino la sfârşitul verii boreale şi posibilitatea ca un El Nino puternic să se dezvolte spre sfârşitul anului, a precizat Buontempo.