Constructii noi, finisaje de lux, confort si daca se poate si servicii la pachet, acestea sunt ingredientele cel mai adesea cerute de turistii care nu vor sa se cazeze la hotel, ci intr-un cadru intim, intr-o statiune montana. Si cum cererea este din ce in ce mai mare, a crescut si oferta, atat ca marime, cat si ca diversitate: case de vacanta, vile sau apartamente de lux in blocuri noi, de vanzare sau de inchiriat.
Cel mai dinamic segment imobiliar inainte de Sarbatorile de iarna sunt inchirierile. O vila noua, cu toate facilitatile si dotata modern, pe Valea Prahovei, se inchiriaza cu 50 dolari/zi/camera, intre 20 decembrie si 3 ianuarie, fara masa, afirma Catalin Briscariu, director al firmei Alo Montan din Breaza. Aceste oferte se epuizeaza de regula din lunile septembrie-octombrie. Mai sunt insa si proprietari care prefera termene
lungi (pentru o vila la munte, termen lung inseamna un sezon, adica trei-patru luni), cu tarife de 1.200 – 2.000 USD/luna, negociabil. „Lipsesc administratorii de vile, care sa le transforme in business”, sustine domnul Briscariu. „Peste 2.000 de vile au un grad de folosire redus, iar proprietarii ar accepta sa le scoata pe piata. Au nevoie de management, de o formula”, adauga acesta. De exemplu, un administrator priceput ar scoate 20 USD/zi/camera doar pentru cazare si 210-220 USD sejur de sarbatori, daca ar oferi si pensiune. Drept cheltuiala, concret, pentru o vila frumoasa, cu cinci camere, 1.200 USD/luna, iar pentru alta mai mare, cu noua camere, din Breaza, ar plati 2.000 USD/luna, negociabil, tarife in care sunt incluse si platile la utilitati (apa, curent, gaze). In acest caz, s-ar castiga in sezon de varf si 1.000-2.000 USD/luna, la un grad de ocupare de 70-90%.
Cine vrea sa cumpere pentru uz propriu o locuinta pe Valea Prahovei are de unde alege. Firma imobiliara Intermont din Sinaia are in baza de date apartamente in vile vechi, renovate, cu suprafete de peste 100 mp la preturi de 20.000-25.000 USD, care sunt etichetate drept „bunicele” de catre directorul Sergiu Tofan. O alta categorie este cea a caselor vechi, cu preturi de 30.000-35.000 USD sau case de vacanta si vile nou construite, cu preturi cuprinse intre 50.000 si 100.000 USD. „Mai sunt pe piata si vile foarte mari, pe care proprietarii cer intre 150.000 si 200.000 USD, dar tot ceea ce este peste 100.000 USD se vinde foarte greu. Cumparatorii cauta mai ales pana-n 100.000 USD, chiar daca locuintele au suprafete mai mici. De acest tip – singura oferta de apartamente noi, bine facute, rezonabila ca pret, tinand cont de materialele de foarte buna calitate folosite – sunt apartamente italiene din Cioplea”, afirma Sergiu Tofan.
Acest imobil reprezinta cea de-a doua investitie a unui om de afaceri italian, care a intuit ceea ce merge cel mai bine in zona Sinaia-Predeal. Din cele 14 apartamente de lux din blocul de la Cioplea, de unde sunt si imaginile noastre, sase au fost deja vandute. Dotate ultramodern, cu bai si bucatarii complet echipate, cu cazi de hidromasaj si tamplarie de stejar cu geam termopan, apartamentele sunt pazite si au administrator permanent.     

Calificative

Amplasament: *****
Blocul se afla in zona selecta Cioplea, cea mai cautata si cea mai scumpa arie a statiunii Predeal. In apropiere se afla partia de schi, iar accesul se face usor, pe drum asfaltat.
Dotari: *****
Apartamentele au semineu in living, bucatarii si bai complet echipate, cu instalatii si obiecte sanitare din Italia, cada cu hidromasaj, tamplarie de stejar cu geam termopan, sisteme antifurt si antiincendiu. Blocul are casa scarii placata cu marmura si centrala termica proprie. Fiecare apartament are propriul loc de parcare.
Grad de intretinere: *****
Imobilul a fost terminat in aceasta vara si este construit pe structura cu cadre de beton si cu pereti din caramida Poroterm.
Finisaje si atmosfera: *****
Investitorul italian a adus cu sine o reteta de succes, atat in ceea ce priveste latura functionala, cat si calitatea materialelor folosite la finisare. Se remarca eleganta unui rustic studiat, prezent in elemente de detaliu (obloane masive, din stejar, la ferestre si la usile dinspre terase, iar in interior semineul, corpurile de iluminat etc.).
Suprafata: *****
In bloc se gasesc mai multe tipuri de apartamente, cu 2, 3 si 5 camere, cu suprafete cuprinse intre 45 si 120 mp. Toate au acelasi tip de finisaje si bucatariile deschise spre spatiile de living (care sunt prezente atat la apartamentele de doua camere, cat si la duplexurile de cinci camere, cu scara interioara).
Shopping: HHH
La aproximativ 500 m se afla o zona comerciala, din vecinatatea Garii Predeal.
Securitate: *****
Blocul are administrator permanent, interfon si sisteme de alarma, instalate in fiecare apartament.
Lumina naturala: *****
Apartamentele sunt scaldate in lumina, pentru ca au ferestre mari si usi glasvand spre terasele exterioare.
Panorama: *****
De pe toate laturile se vad muntii Bucegi, Caraiman -Costila, cu zone impadurite, multi brazi, partia de schi.
Raport pret-calitate: ****
Proprietarul discuta cu fiecare client in parte si cere 700-800 USD/mp, in functie de apartament (la ce etaj este situat, ce vedere si ce suprafata are). Reprezentantul agentiei imobiliare Intermont din Sinaia afirma ca aceasta este singura oferta de apartamente noi, moderne, bine facute, lucru care justifica pretul, cel mai ridicat pentru apartamente in statiuni.