Compania Naţională a Huilei (CNH) din Petroşani nu se află în pericolul de a fi închisă şi nici privatizată în următorii ani, iar disponibilizări la această societate vor avea loc doar în anul 2010, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Economiei, Adriean Videanu.

„CNH, din punctul meu de vedere, e o companie strategică în care nu se pune problema închiderii, şi nici privatizării. Deci pentru Compania Naţională a Huilei rămâne acelaşi proiect pe care l-am discutat, şi anume introducerea CNH într-una din companiile energetice, aşa cum a fost discutat şi în interiorul Guvernului şi cu comisiile de specialitate în Parlamentul României şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării; e adevărat, urmare şi a unui proces de restructurare care să nu transforme Compania Naţională a Huilei într-o piatră de moară pentru Compania Energetică în structura căreia va intra”, a declarat Adriean Videanu.

Concedieri doar în 2010

Ministrul a negat informaţiile potrivit cărora în cursul acestui an vor avea loc disponibilizări la CNH. „Disponibilizările se vor face începând de anul viitor. E un proiect de restructurare pe care managementul l-a discutat sau este în curs de discutare cu partenerul social, cu sindicatele. Suntem cu toţii conştienţi că trebuie o anumită restructurare la CNH, dar, în continuare, rămân suporterul proiectului pe care l-am început, şi anume includerea companiei în una din cele două companii energetice”, a afirmat Videanu.

La nivelul CNH lucrează acum 10.700 de mineri în şapte unităţi miniere.

FMI a cerut privatizare, restructurare sau închidere

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX că soluţia propusă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru companiile care nu pot supravieţui fără subvenţii sunt restructurarea, privatizarea sau închiderea.

„Asta este propunerea FMI pentru toate companiile care nu pot rezista fără subvenţii, cum ar fi, de exemplu, Compania Naţională a Huilei (CNH). Cea mai convenabilă soluţie pentru noi este cea care ţine cont şi de realităţile locale, nu doar de cele economice. Trebuie ţinut cont şi de realităţile politice”, a afirmat Şerban, care s-a întâlnit luni cu reprezentanţii FMI, la sediul Ministerului Finanţelor Publice.

FMI a cerut, luni, autorităţilor române să elimine în 2010 subvenţiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget. Delegaţia FMI se află în România pentru a doua revizuire a acordului stand-by, de 12,95 miliarde euro, încheiat în primăvara acestui an.

Guvernul şi FMI au convenit ca evoluţiile financiare a unui număr de zece companii să fie monitorizate cu prioritate, în vederea reducerii volumului de subvenţii.

CNH este cel mai mare datornic la bugetul de stat, cu obligaţii restante la bugetul general consolidat de 3,64 miliarde de lei la finele lunii septembrie, în creştere cu 7,6% faţă de sfârşitul lunii iunie.

SURSA:Mediafax