PSD a jucat surprinzător de bine mutarea privind condiționarea măririi alocațiilor cu aprobarea bugetului pe 2019 de către președinte. Astfel, au apărut reacții dure după ce Iohannis a anunțat că trimite bugetul la CCR.

Ministrul Muncii sustine ca decizia presedintelui Romaniei de a ataca la CCR legea bugetului de stat este o decizie electorala, mentionand ca fara adoptarea bugetului alocatiile pentru copii nu pot fi marite.

„Este o abordate pur electorala. Domnul presedinte cred ca a incercat sa blocheze majorarea alocatiilor pentru copii si a salariilor pentru a dat vina pe guvern ca nu mai sunt bani. Majorarea alocatiilor fara aprobarea bugetului nu se poate face”, a declarat Marius Budai la Digi24.

Guvernul a adoptat ordonanţa pentru majorarea alocaţiilor pentru copii din luna următoare celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pe anul 2019.

Astfel, începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019, cuantumul alocaţiilor de stat pentru copii va fi următorul:

    300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
    150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora;
    300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Reacţie tranşantă a preşedintelui Iohannis, vineri dimineaţă, pe marginea legii bugetului de stat şi a guvernării PSD.

“Bugetul ruşinii naţionale”, după cum l-a numit şeful statului, denotă cât de incompetenţă este clasa politica aflată la putere, susţine preşedintele. Klaus Iohannis a anunţat că va trimite judecătorilor CCR legea bugetului, implicit legea prin care a fost majorat deficitul de la 2,55% la 2,76% pentru creşterea alocaţiilor pentru copii.

Adoptat cu mare întârziere de Parlament, bugetul pentru 2019 mai are de aşteptat. Preşedintele Klaus Iohannis a acuzat partidul aflat la guvernare de incompetenţă şi susţine că, prin această întârziere, nu sunt respectate nici obligaţiile faţă de Uniunea Europeană, asumate de ţara noastră, nici unele drepturi fundamentale.