“Am avut o dezbatere pe tema asta. În principiu, suntem de acord să găsim o formă de responsabilizare a părinţilor în vederea vaccinării, rămâne în schimb să stabilim detaliile acestei legi, pentru că numai aşa să emiţi un proiect de lege… În primul rând, statul trebuie să asigure vaccinurile necesare pentru toate categoriile de boli pentru care se fac vaccinările, într-un număr suficient, astfel încât să permită vaccinarea tuturor celor care doresc. În al doilea rând, trebuie făcute campanii de informare cu consecinţele negative ale nevaccinării şi, în mod evident, trebuie găsită o formă de responsabilizare a părinţilor, că practic părinţii iau decizia pentru copii, dacă îşi vaccinează copiii”, a spus Orban după Biroul Executiv al PNL.

Părinții vor fi sancționați?

Întrebat dacă ar trebui sancţionaţi părinţii care nu îşi vaccinează copiii, el a răspuns: “Asta este o chestiune care este în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Specialiştii noştri îşi exprimă un punct de vedere în cursul acestei dezbateri, după care vom decide”.

Duminică, Ludovic Orban a vorbit și despre coronavirus, făcând apel la calm către populaţie, susţinând că declaraţiile multor lideri politici şi formatori de opinie apărute în mediul virtual sunt “fake-news”, iar “mulţi iresponsabili” au difuzat “informaţii jenante”.

“Eu am făcut un apel la calm, adică nu avem de ce să ne comportăm altfel decât în normal. Vreau să dau nişte asigurări. Întotdeauna producţia şi capacitatea de producţie, tot ce înseamnă alimente, toate mărfurile care sunt necesare în gospodării, capacitatea de producţie este, întotdeauna trebuie să fie mai mare decât vânzările efective. Nu prea există un ritm de aprovizionare, dar care nu a creat nicio penurie în aprovizionare. Deci nu există nici un motiv să cumperi mai mult.

În cazul în care cumpără mai mult, se vor strica, se va arunca mai multă mâncare. Nu se creează decât, să spun, o perturbaţie în aprovizionare. Dacă studiezi media, declaraţiile multor lideri politici, declaraţiile multor formatori de opinie, foarte multe postări de pe online, în spaţiul virtual este plin de fake-news, plin de informaţii neverificate, care au un singur scop, să inducă panica sau să crească traficul unor site-uri sau pagini de Facebook şi care de fapt nu au niciun fel de bază. Am cerut de la început cetăţenilor români să caute informaţiile oficiale”, a declarat premierul la B1 TV.