Luni, 11 ianuarie, Biblioteca Națională a României a fost redeschisă, arată instituția pe pagina oficială de Facebook. Din cauza evoluției pandemiei de coronavirus, Biblioteca Națională a României a trebuit să pună lacătul pe ușă în data de 13 decembrie 2020.

„Biblioteca Naţională a României s-a redeschis de astăzi, 11 ianuarie, şi vă aşteaptă de luni până vineri, între orele 8,00 – 20,00, în spaţiile libere, cu respectarea regulilor de protecţie impuse de situaţia actuală. Sperăm că vremea autentică de iarnă nu vă va împiedica să ne fiţi alături, aşa cum o faceţi de fiecare dată!”, informează, luni, reprezentanţii Bibliotecii într-o postare pe Facebook.

Ce spunea atunci Biblioteca Națională a României

În urmă cu o lună, reprezentanții Bibliotecii Naționale a României informau că instituția va fi închisă timp de o lună din cauza numărului  mare de români găsiți pozitivi cu coronavirus.

Tot atunci, reprezentanții BnR au mai precizat că vor avea loc reparații în zona spațiilor libere pentru lectură.

„Pe fondul creşterii constante a numărului de persoane infectate cu COVID-19, se impune luarea unor măsuri suplimentare de igienizare a tuturor spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea Biblioteca Naţională a României. Totodată, efectuarea unor reparaţii curente în zona spaţiilor libere pentru lectură este programată pentru perioada imediat următoare. Pentru efectuarea tuturor acestora, între 14 decembrie 2020 şi 11 ianuarie 2021, Biblioteca Naţională a României va fi închisă pentru public”, informa BnR.

În perioada amintită, toate evenimentele culturale sau profesionale au avut loc exclusiv în mediul virtual.

Despre Biblioteca Națională a României

Capitolul cel mai important din biografia Bibliotecii Naţionale a României poate fi considerat  anul 1955 când a fost înfiinţată Biblioteca Centrală de Stat, ca principală bibliotecă publică a ţării, o instituţie creată pe baze biblioteconomice moderne, având atribuţiile specifice unei biblioteci naţionale, conform standardelor UNESCO.

Potrivit celor mai mulţi istorici şi cercetători, Biblioteca Naţională a României îşi găseşte originile într-una dintre cele mai vechi şi reprezentative biblioteci din România – Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucureşti. Aceasta şi-a deschis colecţiile către publicul larg în anul 1838, atunci când au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte franţuzească.

După Unirea din 1859, aceasta a obţinut statutul de bibliotecă naţională, primind alternativ denumirea de Bibliotecă Naţională şi Bibliotecă Centrală. În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire şi statut păstrate până în anul 1901, când este desfiinţată, iar colecţiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Române care primeşte statutul de bibliotecă naţională.

Pentru perioada aceasta doar o singură funcţie naţională poate fi considerată relevantă pentru bibliotecă şi anume, funcţia patrimonială. În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci înfiinţate – Biblioteca Centrală de Stat, principala bibliotecă publică din România.

Imediat după prăbuşirea comunismului, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Naţională a României , ca urmare a deciziei adoptate de noua putere, iar după intrarea României în Uniunea Europeană aceasta îşi dezvoltă funcţiile, implicându-se activ în numeroase proiecte naţionale şi internaţionale, precum TELplus, Manuscriptorium, Rediscover, se arată pe site-ul oficial al instituției.

Sursă foto: Facebook Biblioteca Națională a României