Președintele PNL, Florin Cîțu, a oferit o scurtă declarație pentru postul Euronews English, într-un material care a fost difuzat la emisiunea „Good Morning Europe”. Mesajul său principal este că PNRR nu va mai putea fi modificat. Totodată, el a precizat că a negociat deja cu reprezentații Comisiei Europene și nu se va abate de la traseul deja stabilit.

Florin Cîțu anunță astfel 64 de reforme care au ca scop modernizarea economiei românești.

„Am negociat deja cu reprezentanții Comisiei Europene traseul viitor pentru deficitul bugetar, nu vom devia de la acesta. Avem în PNRR toate reformele, 64 de reforme care vor moderniza economia, le vom implementa și nu vom schimba PNRR”, a spus Florin Cîțu.

Amintim faptul că declarațiile acestuia vin după ce joi, 25 noiembrie, în calitate de ministru interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Florin Cîțu a semnat acordul de finanţare dintre România şi Comisia Europeană pentru PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Acesta a fost ultimul document pe care el l-a semnat în calitatea de ministru interimar la acest portofoliu. În România va ajunge prima tranşă de bani de la Bruxelles în cadrul PNRR în maxim două luni de zile. Este vorba despre 1,8 miliarde de euro.

PNRR, o prioritate pentru noul Guvern

PNRR reprezintă o prioritate pentru noul Guvern. Nicolae Ciucă a declarat că miniştrii de resort se vor plia pe agenda şi pe respectarea termenelor pentru implementarea PNRR. În caz contrar, nu vor putea fi accesaţi banii prevăzuţi în acest plan, atrage atenţia Ciucă.

“A fost o discuţie şi o asumare vizavi de calendarul PNRR, toate aceste elemente de limitare în timp vor constitui priorităţile fiecărui ministru în parte. La PNRR există anexe în care sunt stipulate foarte bine termenele care trebuie respectate şi ca atare ne vom plia agenda pe tot ceea ce înseamnă respectarea acelor termene.

Este foarte clar că dacă nu se respectă termenele respective, nu vor fi accesaţi banii. Practic, problema noastră în momentul de faţă este cea a absorbţiei banilor, nu vorbim doar de PNRR, ci vorbim şi despre celelalte fonduri de la UE, care de asemenea trebuie să constituie o prioritate pentru Guvernul României”, a precizat, joi, premierul Nicolae Ciucă.

El a mai subliniat și faptul că PNRR este “axul principal” în îndeplinirea obiectivelor Guvernului pe care îl va conduce, motiv pentru care este o prioritate în momentul de față.

“Următoarea direcţie are în centrul său Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. PNRR reprezintă axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre. Folosirea acestor bani europeni este strâns legată de respectarea unui calendar bine stabilit şi de realizarea reformelor asumate în vederea îmbunătăţirii capacităţii instituţionale, guvernanţei corporative, digitalizării transporturilor şi creşterii siguranţei în domeniu, precum şi atingerea ţintelor europene de decarbonizare a transportului şi de protecţie a mediului, cu atenţie sporită asupra schimbărilor climatice”, a spus Nicolae Ciucă.