Românii care stau la apartament se confruntă de ceva timp cu facturi foarte mari la energie electrică. Ei bine, ar putea scăpa de această problemă în curând. Totul depinde însă de asociațiile de locatari. Ce trebuie să facă, mai exact?

Românii care stau la apartament pot scăpa de facturile mari la energie electrică instalând panouri fotovoltaice

Acestea pot deveni ”prosumatori”, înscriindu-se într-un proiect ce presupune instalarea panourilor fotovoltaice. Se pot monta direct pe acoperiș, terase, sau pe sol. Proiectul este inițiat de ONG-ul ”Între Vecini” și susținut de BRD și asigură atât montarea panourilor fotovoltaice, cât și restul acțiunilor sustenabile, în valoare de 15.000 de euro per comunitate.

Proiectul s-a pus deja în derulare în București, fiind accesat de locatarii din Sectorul 6. Restul sectoarelor pot beneficia, de asemenea, dacă se înscriu pe platforma intrevecini.ro. În următorii trei ani, acest ajutor va fi valabil și pentru restul zonelor țării.

”Între Vecini” a devenit cunoscut în anul 2022, iar până în 2022, fondatorii vor să ajute 1.000.000 persoane care stau la bloc și se confruntă cu facturi mari la curentul electric. Înscrierea se poate face până la data de 10 iulie, dacă se constituie o echipă de proiect de minimum șapte locatari.

Condițiile care trebuie întrunite de către agențiile de locatari

Aceștia vor completa un formular, după care vor fi chemați să dea interviu. Dacă întrunesc toate condițiile necesare, se vor alege echipele semifinaliste care vor beneficia de instalarea panourilor fotovoltaice, în viitorul apropiat.

” (…) Până la data de 10 iulie, căutăm comunități în care să montăm panouri foto-voltaice pe bloc și să organizăm 10 evenimente în jurul sustenabilității. Fiecare grup câștigător beneficiază de sprijin de-a lungul unui an din partea echipei noastre pentru instalarea panourilor, obținerea calității de prosumator, facilitarea activităților sustenabile și organizarea comunitară.

În această sesiune oferim suport în valoare de 75.000 EUR pentru 5 grupuri din București (o comunitate/sector în sectoarele 1-5, 15.000 EUR/comunitate). În următorii 3 ani ne propunem sa avem câte o comunitate în fiecare județ din România și sector din București.

Până în 2030 ne propunem să implicăm 1.000.000 de români în proiecte la bloc și astfel schimbarea României să se întample, în sfârșit”, au comunicat fondatorii proiectului, pe site-ul intrevecini.ro.