Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că găzduirea acestui centru la Bucureşti este un succes al României şi reconfirmă maturitatea ţării noastre în calitate de stat membru.

„Doamnă consilier prezidenţial, domnilor miniştri, doamnelor şi domnilor ambasadori, distinşi reprezentanţi ai Comisiei Europene, domnule director, doamnelor şi domnilor, distinşi invitaţi, îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi alături de dumneavoastră la sediul Universităţii Politehnice Bucureşti, într-o clădire care a fost construită cu fonduri europene şi nu cred că era un loc mai potrivit decât acesta pentru a lansa o instituţie a Uniunii Europene, prezentă pentru prima dată în România.

Nu este lipsit de relevanţă faptul că inaugurăm acest centru, astăzi, de Ziua Europei.

Am optat pentru organizarea la 9 mai a ceremoniei de lansare a activităţii la Bucureşti a Centrului de Competenţe în materie de securitate cibernetică, tocmai pentru că acesta are o valoare simbolică specială, fiind, aşa cum spuneam, prima agenţie europeană pe care o găzduieşte ţara noastră”, a afirma Nicolae Ciucă, luni la ceremonia de lansare a acestui Centru în Capitală.

UE, prezentă instituțional în România

Potrivit lui Nicolae Ciucă, lansarea Centrului European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice la Bucureşti este semnalul clar că Uniunea Europeană este prezentă instituţional în România.

„De astăzi, Centrul de competenţe are un sediu temporar în clădirea în care ne aflăm, ceea ce permite noilor angajaţi ai acestuia să lucreze la Bucureşti, în birouri care sunt destinate utilizării lor exclusive.

În curând, tot aici, va fi găzduit şi sediul permanent al Centrului. Este doar o chestiune de timp până când vor fi finalizate toate lucrările şi atunci centrul va putea să funcţioneze în deplinătatea sa. De aceea s-a ales sintagma de funcţionare temporară, pentru că doar anumite elemente ale centrului vor funcţiona, începând de astăzi, în acest sediu.

Dincolo de importanţa ca Centrul de competenţe să îşi implementeze mandatul de la Bucureşti, din oraşul desemnat ca sediul său, aş dori să marchez şi un alt aspect relevant din perspectivă simbolică.

Lansarea activităţii sale la Bucureşti este semnalul clar că Uniunea Europeană este prezentă instituţional în România, reconfirmând, la 16 ani de la aderare, maturitatea ţării noastre în calitate de stat membru, precum şi contribuţia directă şi relevantă pe care ţara noastră o aduce la consolidarea construcţiei europene.

În plus, prezenţa la Bucureşti a Centrului de competenţe este un mesaj clar că Uniunea Europeană vine către cetăţenii săi, indiferent de cât de aproape sau de departe se află statul membru, din perspectivă geografică, de Bruxelles.

Valoarea adăugată a politicilor Uniunii o resimţim cel mai bine prin expunerea directă a cetăţenilor la activitatea instituţiilor şi organismelor sale. Doresc să subliniez foarte mult relevanţa acestei legături astăzi, de Ziua Europei, moment în care celebrăm Uniunea Europeană, valorile şi contribuţia semnificativă a acesteia pentru dezvoltarea, prosperitatea şi stabilitatea continentului nostru”, a completat Ciucă.

Nicolae Ciucă a mai ținut să sublinieze că lansarea acestui Centru survine pe fondul unor multiple atacuri de natură hibridă şi a unor provocări din perspectiva securităţii cibernetice la adresa Europei.

„Activitatea Centrului survine şi pe fondul multiplicării atacurilor de natură hibridă, a provocărilor din perspectiva securităţii cibernetice la adresa Europei care s-au accelerat progresiv, crescând semnificativ de la finele anului 2021 şi în anul 2022, nu doar în ceea ce priveşte numărul, ci şi complexitatea şi nivelul lor de pregătire. Să nu uităm, în context, nici războiul nejustificat şi neprovocat al Rusiei în Ucraina care a definit o nouă etapă în termeni de riscuri majore, rol şi impact al războiului cibernetic în cadrul crizelor.

Tocmai de aceea, prezenţa în această parte a Europei a unei componente esenţiale pentru consolidarea rezilienţei cibernetice a Uniunii reconfirmă atenţia acordată eforturilor noastre comune de a proteja economia, cetăţenii şi instituţiile publice”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Găzduirea Centrului la Bucureşti este un succes de ţară

„Reiterez importanţa pe care domnul rector a menţionat-o în cuvântul dumnealui, şi anume: centrul de competenţe, unde, altundeva, decât in centrul Universităţii Politehnice Bucureşti. Avem, prin urmare, la Bucureşti toate ingredientele pentru ca Centrul de competenţe să se dezvolte şi să îşi implementeze cu eficienţă mandatul.

Contăm, la fel de mult ca şi partenerii noştri europeni, pe capacitatea Centrului de competenţe de a accelera investiţiile în cercetare, tehnologie şi dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică. Acest efort comun va fi esenţial în a valorifica potenţialul mai multor actori – aici mă refer la industrie, sector public, comunităţi academice şi de cercetare – pentru a îmbunătăţi şi a consolida capacităţile tehnologice şi industriale în materie de securitate cibernetică, întărind rezilienţa strategică a Uniunii Europene.

Înainte de a ura succes Centrului de competenţe în sediul său de la Bucureşti, aş dori să adresez câteva mulţumiri. Pentru a aduce Centrul la Bucureşti, pentru a identifica soluţiile legate de cea mai potrivită locaţie, pentru a pregăti acest spaţiu temporar, dar şi sediul permanent, administraţia română şi partenerii săi au lucrat intens alături de Comisia Europeană.

Găzduirea Centrului la Bucureşti este un succes de ţară. A fost şi rămâne un efort al întregii administraţii, al Guvernului, sprijinit la cel mai înalt nivel, de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi care a beneficiat de un consens politic pe care îl aşteptăm reflectat în aprobarea de către Parlamentul naţional a Acordului de sediu între Guvernul  României şi Centrul de Competenţe”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Lansarea Centrului, un succes al diplomaţiei româneşti

„Pentru că îl văd aici pe domnul Alexandru Nazare, îmi aduc aminte foarte bine că, atunci când a participat la procesul de selecţie, ne-am revăzut pentru a discuta despre lecţiile învăţate din procesul de negociere şi obţinerea aprobării pentru înfiinţare a centrului la Bucureşti, după ce votul a fost finalizat şi ne aducem aminte cu plăcere de acel moment.

Sunt prezenţi aici o parte a demnitarilor care au realizat aceste demersuri, membri ai echipei care a pregătit dosarul candidaturii pentru găzduirea Centrului, dar şi echipele care lucrează pentru operaţionalizarea deplină la Bucureşti a acestuia.

Este aici şi doamna ambasador, Luminiţa Odobescu. Doamna ambasador, atunci lucraţi la Bruxelles şi lucraţi îndeaproape cu toţi ambasadorii ţărilor Uniunii Europene. A fost, totodată, un succes inclusiv al diplomaţiei româneşti, domnule ministru şi vă mulţumesc foarte mult pentru acest efort!”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Centrul, lansat de Ziua Europei

De asemenea, Nicolae Ciucă a mulţumit echipei care a lucrat şi a făcut eforturi pentru ca Centrul să fie lansat de Ziua Europei care este celebrată pe 9 mai.

„Doresc să transmit, în acest context, aprecieri pentru perseverenţa echipei Cancelariei primului-ministru; de altfel, a fost marcat şi de către domnul rector efortul care s-a făcut la nivelul Cancelariei, de către şeful Cancelariei şi echipa dumnealui, pentru a identifica cea mai bună locaţie, pentru a discuta şi a colabora cu reprezentanţii Comisiei, astfel încât să putem să inaugurăm acest centru astăzi, de Ziua Europei.

Vă mulţumesc foarte mult! Mulţumesc Comisiei Europene, domnului director executiv interimar al Centrului, pentru parteneriatul strâns şi pentru colaborare. De asemenea, ştiu că se află printre noi şi primii membri ai personalului Centrului. L

e mulţumesc pentru că au ales să lucreze în România şi contez pe efortul şi profesionalismul dumnealor pentru a construi împreună cea mai eficientă şi dinamică agenţie a Uniunea Europeană! Vă urez succes în continuare! La mulţi ani, Uniunea Europeană! La mulţi ani, România!”, a mai spus Nicolae Ciucă.