Marți, președinția turcă a anunțat că Turcia și Grecia sunt pregătite să înceapă ‘tratative exploratorii’ privind diferendele din estul Mării Mediterane.

Conform AFP, disponibilitatea pentru dialog a fost confirmată după o videoconferinţă la care au participat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Erdogan a afirmat în cursul convorbirii că ‘dorinţa de reducere a tensiunilor şi de utilizare a canalelor de dialog trebuie sprijinită prin măsuri reciproce’.

Atena anunța luni că discuțiile s-ar putea relua

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena a anunțat că Grecia și Turcia sunt aproape de a relua discuțiile privind zonele maritime. Mai mult decât atât, acesta a precizat că în această lună Ankara a retras o navă de explorare din apele disputate în estul Mediteranei.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare energetică în Mediterana de Est, din cauza opiniilor divergente despre limitele platoului continental.

Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată vasul de studii seismice Oruc Reis. Turcia afirmă că în prezent nava este retrasă pentru mentenanţa tehnică periodică.

”Suntem aproape de a relua discuţiile exploratorii, dar cât de curând se va întâmpla acest lucru depinde de ambele părţi, de Grecia şi Turcia. Atmosfera este bună”, a declarat Petsas pentru jurnalişti, adăugând că şi Turcia şi-a exprimat dorinţa de reluare a dialogului.

Ce declarase Erdogan vineri

Vineri, Erdogan anunţase că este dispus să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis dacă observă indicii de ‘bune intenţii’ din partea acestuia.

Ankara şi Atena îşi dispută zone bogate în gaze naturale din estul Mediteranei. Cele două părţi nu au mai purtat un dialog ‘exploratoriu’ din 2016, reaminteşte AFP. Turcia şi Grecia, membre NATO, nu sunt de acord în privinţa suveranităţii asupra unei zone maritime.

De la ce a pornit totul

În 10 august, o navă turcă de prospecţiuni seismice, însoţită de nave militare, a intrat în apele dintre Grecia şi Cipru. Tensiunea a crescut la sfârşitul lui august, când marinele militare turcă şi greacă au efectuat simultan manevre.

Criza se află pe agenda unui summit european care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.