„Acesta este doar un proiect pilot, pentru că suntem în proces de negociere cu bănci şi fonduri de investiţii în vederea replicării acestui model şi în alte locaţii mai aproape de oraş sau chiar în oraş. De asemenea, discutăm şi cu consilii locale din ţară pentru a construi case sociale prin această tehnologie“, a declarat Andrew Prelea, CEO-ul Ozone Homes.
Potrivit reprezentanţilor companiei, peste 65% din materialele utilizate în noul sistem de construcţii ce foloseşte panourile structurale (SIP – Structurated Insulated Panel) sunt reciclabile şi refolosibile, fără poluarea mediului. Pentru încălzire, clădirea are nevoie de 23,7 kWh/an, ceea ce asigură reducerea costurilor de întreţinere, faţă de o clădire similară construită tradiţional, cu până la 60%. Construcţia primului bloc a început în urmă cu trei luni şi urmează a fi predat cumpărătorilor la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, după racordarea la utilităţi şi construirea anexelor (vezi video).
„O astfel de casă consumă de zece ori mai puţină energie decât media pe ţară şi de cinci ori mai puţin decât media pe apartamentele de bloc. Cele 12 apartamente din primul bloc trebuie să cumpere echipamentul de încălzire necesar pentru un apartament clasic“, a explicat Emilia-Cerna Mladin, preşedinta Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri, care a realizat certificatul energetic preliminar pentru acest imobil.
În cazul soluţiilor constructive clasice, pereţii au dimensiuni cuprinse între 37,5 şi 43,5 cm, pereţii locuinţelor din Avalon au doar 12 cm şi asigură o rezistenţă termică mai mare decât a unităţilor locative clasice, plus că se câştigă cu 15% mai mult spaţiu util.

Românii, greu de convins
„Cea mai dificilă parte a pionieratului în domeniul nostru este procesul de explicare şi popularizare asupra beneficiilor de a achiziţiona «locuinţe verzi». Majoritatea oamenilor doresc construcţii din beton şi cărămidă, de aceea noi am demonstrat că produsul nostru  este mai bun, atât în cazul unui seism sau al unui incendiu, dar şi în ceea ce priveşte calitatea aerului din locuinţe”, menţionează Andrew Prelea.
Prima etapă a proiectului a presupus o investiţie de 800.000 de euro suportată de investitori din surse externe de finanţare. Întregul ansamblu va fi compus din trei blocuri P+1, cu circa 38 de apartamente cu două şi trei camere. Suprafeţele acestora variază între 51 şi 79 mp şi au preţuri cuprinse între 42.500 euro şi 69.750 euro, la care se adaugă 5% TVA. Toate apartamentele au bucătăria mobilată şi echipată cu aparatură electrocasnică, baia complet utilată, dressing, loc de parcare şi acces la facilităţile comune: piscină, loc de joacă, teren de minigolf, pază. Apartamentele de la parter au grădină privată, iar cele de la etaj au balcon.

Citiţi şi Locuinţele ieftine ar putea lua locul proiectelor de malluri care au eşuat