Apartamentele mici se vand cel mai repede, pentru o garsoniera buna, in zona semicentrala, cumparatorul asteptand pana la sase luni

Numarul locuintelor de vanzare intr-o anumita zona influenteaza preturile. Cu cat zona este mai selecta, cu atat vanzatorii sunt mai putini, si potentialii cumparatori, mai multi.Exista cartiere cu sute de oferte de locuinte de acelasi tip, dar si zone unde le poti numara pe degete. Preturile sunt cu pana la 50% mai mari in zonele foarte cautate de cumparatori. Explicatia poate fi o calitate mai buna a locuintelor, apropierea de un parc, dar si aparitia unui mall sau a altui centru social.
Cele mai putine oferte de pe piata sunt cele de garsoniere, in medie numarul lor fiind doar jumatate fata de apartamentele de doua sau de trei camere. Ca urmare, cel mai greu de cumparat sunt locuintele mici, cele mai accesibile si, ca urmare, cele mai cautate. In plus, acestea se si inchiriaza bine, fapt ce a condus, in timp, la inmultirea numarului investitorilor care isi plaseaza astfel economiile si exercita o presiune pe acest segment de piata. In concluzie, exista o “dictatura” a vanzatorilor, cele mai mari cresteri de preturi inregistrandu-se la garsoniere, chiar si pe parcursul acestui an.


La apartamentele de doua si trei camere, exista un echilibru din acest punct de vedere; sunt mai multe oferte si se poate negocia la cumparare.
O alta categorie foarte cautata in Capitala, dar pe cale de disparitie, din cauza cresterii preturilor de constructie, este cea a caselor cu preturi intre 100.000 si 120.000 euro. La acesti bani se mai pot cumpara case vechi (nu istorice, ci muncitoresti), cu un lot de teren intre 150 si 250 mp, in zone semicentrale sau centrale, sau case noi, construite de investitori privati, in zonele limitrofe (Straulesti, Pipera, Mogosoaia, Corbeanca, Pantelimon sau Prelungirea Ghencea). Vilele bucurestenilor, situate in zonele rezidentiale bune, pornesc de la 200.000 euro si ajung la 500.000 euro, pentru suprafete de maximum 300 mp. Ofertele exceptionale, cu suprafete mult mai mari si cu dotari extravagante, depasesc de multe ori un milion de euro. Cel mai mare pret la evaluare a fost de 15 milioane de euro, pentru o vila istorica de pe soseaua Kiseleff.


In ceea ce priveste vilele noi, somptuoase, celelalte orase din tara sunt la mare distanta fata de Bucuresti. Daca la apartamente proportiile se pastreaza, la case diferentele sunt de la simplu la triplu, din cauza preturilor terenurilor, mult mai mari in Capitala. Astfel, in Timisoara, potrivit datelor agentiei locale Casadomi, cu 150.000 euro se pot cumpara case si vile noi in zone centrale, cu suprafete cuprinse intre 100 si 120 mp si teren intre 300 si 500 mp, sau vile noi in zone periferice, cu suprafete de peste 120 mp si teren intre 700 si 1.000 mp.

Cea mai scumpa vila scoasa la vanzare in acest oras este evaluata la trei milioane euro, fiind situata in zona ultracentrala; are 2.000 de metri patrati construiti si 1.200 de metri patrati de teren.

Aceste oferte sunt rare si raman mult pe piata pana isi gasesc cumparator.

35.000 euro

Garsoniera veche, confort 1, in cartierele Militari, Berceni, Titan.
Apartament vechi 2 si 3 camere, confort 2 sau 3 – tip vagon, in Militari, Berceni, Titan.
Circa 37.000 euro costa o locuinta similara in Colentina si Drumul Taberei.

40-45.000 euro

Garsoniera veche, confort 1, in cartierele semicentrale sau centrale Iancului, Tineretului,
1 Mai, Timpuri Noi, 13 Septembrie si Vitan.Garsoniere noi, in complexuri rezidentiale mari, de peste 400 unitati in constructie: Planorama – Colentina sau Jupiter – Berceni.De la 46.000 euro, garsoniera din ansamblul Quadra, din zona Politehnicii -Militari.

50 -55.000 euro

Garsoniera noua in ansamblul rezidential Asmita Gardens, de 1.000 unitati – Timpuri Noi.
Cu maximum 50 apartamente, in zonele Lia Manoliu, Drumul Taberei sau Dristor.
Apartament 2 camere, confort 1, in Militari, Berceni, Titan, in Colentina si Drumul Taberei.
Garsonierele vechi din zonele de lux sau ultracentrale: Unirii, Universitate, Victoriei si Dorobanti.

60 – 70.000 euro

Garsoniera in complexul rezidential West Park, in constructie.
Apartament vechi, 3 camere, in cartierele Militari, Berceni, Titan, Colentina si Drumul Taberei. 2 camere in Iancului, 1 Mai, Timpuri Noi, 13 Septembrie si Vitan.
Apartament nou de 2 camere in ansamblurile rezidentiale in constructie Quadra – Militari, Planorama – Colentina.

100.000 euro

Apartament vechi, 2 camere, ultracentral si de lux – Unirii, Universitate, Dorobanti, Victoriei. 3 camere in Iancului, Tineretului, 1 Mai, Timpuri Noi, 13 Septembrie si Vitan.
Apartament nou 2 camere, in ansamblurile Asmita – Timpuri Noi si Central Park.
Casa veche, tip vagon, in zonele Iancului, Tineretului, 1 Mai, Timpuri Noi, 13 Septembrie
si Vitan.

150.000 euro

Case noi in zone limitrofe –Pipera, Straulesti, Mogosoaia, Pantelimon, Prelungirea Ghencea.
Apartamente noi 3 -4 camere in ansamblurile Asmita, Quadra.
Apartament nou, de lux, 2 camere in zonele soseaua Nordului, Herastrau, Floreasca.
Apartament vechi, 3 camere, Unirii, Dorobanti.


Si celelalte orase se intrec in preturi mari
30.000 euro

Constanta – garsoniera in zone periferice sau semicentrale.
Timisoara – garsoniera sau apartament cu o camera in zona semicentrala.
Cluj-Napoca – garsoniera in bloc vechi sau nou, cu aceeasi suprafata si cu finisaje moderne.

50.000 euro

Constanta – apartament vechi, cu 2 camere, in zonele centrale sau garsoniere in blocurile in constructie.
Timisoara – apartamente noi si vechi cu 2 camere in zona centrala.
Cluj-Napoca – apartamente noi de 2 camere, in blocuri in constructie, sau apartamente vechi de 3 camere in zone periferice.

150.000 euro

Constanta – apartamente noi de 3 camere, de lux, pe malul marii sau case in ansambluri rezidentiale.
Timisoara – case si vile noi in zone centrale (300-500 mp teren) sau la periferie (700-1.000 mp teren).
Cluj-Napoca – vile in ansambluri rezidentiale sau apartamente centrale, tip penthouse, cu finisaje de lux.

Te-ar putea interesa și: