Varianta Deltacron, realitate sau ficțiune? Experții în sănătate pun la îndoială constatările

Reacția specialiștilor a apărut după ce a apărut informaţia că un cercetător din Cipru a descoperit această posibilă nouă variantă. Mai precis, Bloomberg News a scris sâmbătă că Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru, a numit tulpina „Deltacron”.

Totuși, anumiți experţi au pus la îndoială constatările iar un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a scris duminică pe Twitter că varianta „Deltacron”, care a fost în tendinţe pe platforma de socializare în timpul weekendului, „nu este reală” şi „se datorează probabil artefactului de secvenţiere”.

O contaminare în laborator a fragmentelor Omicron dintr-un specimen Delta

Astfel, ar fi de fapt vorba despre „o contaminare în laborator a fragmentelor Omicron dintr-un specimen Delta”, a scris dr. Krutika Kuppalli, expert OMS, pe Twitter.

„Să nu îmbinăm numele bolilor infecţioase şi să lăsăm asta pe seama cuplurilor de celebrităţi”, a mai scris aceasta, în mod ironic, într-o altă postare.

Nu sunt singurii oameni de ştiinţă care confirmă acest lucru

la rândul său, virusologul Dr. Tom Peacock, de la Imperial College din Londra, a scris pe Twitter că „secvenţele cipriote Deltacron despre care au relatat mai multe instituţii media mari par a fi destul de clar contaminate”.

„Destul de mulţi dintre noi s-au uitat la secvenţe şi au ajuns la aceeaşi concluzie că nu pare o recombinare reală”, a mai scris acesta într-o altă postare, referindu-se la o posibilă rearanjare a materialului genetic.

Este mai degrabă contaminare de laborator

De asemenea, Fatima Tokhmafshan, genetician la Institutul de Cercetare al Centrului de Sănătate al Universităţii McGill din Montreal, scris că „acesta nu este o recombinare”, ci „mai degrabă contaminare de laborator.”

Totodată, dr. Boghuma Kabisen Titanji, un renumit expert în boli infecţioase la Universitatea Emory din Atlanta, a recomandat o abordare precaută, până la apariția altor date.