Valoarea de piaţă a activelor locale ale fondul austriac de investiţii Atrium European Real Estate, fost Meinl European Land, a cunoscut în primul semestru al acestui an o depreciere de 19,6 mil. euro în urma reevaluării portofoliului, adică 49%, şi a ajuns la 79,4 mil. euro, potrivit rezultatelor financiare publicate de companie.

Datele financiare ale Atrium arată că România a cunoscut cea mai mare depreciere în urma reevaluării proprietăţilor, dintre toate ţările în care companie este prezentă. Activele locale ale fondului reprezintă 6% din portofoliul global.

Atrium a încasat din România, în primul semestru al acestui an, venituri din chirii, în valoare de 2,96 mil. euro. Singura proprietate operaţională a companiei, la nivel local, este centrul comercial Militari Shopping Center din Bucureşti.

Randamente în creştere

Randamentele investiţionale (yield-urile) de pe piaţa românescă s-au modificat şi ele în ultimul an, potrivit datelor Atrium, şi au urcat de la 8,7% cât erau în semestrul doi al anului trecut, la 9,6% la sfârşitul primei jumătăţi din 2009.

La nivelul întregului portofoliu al companiei, răspândit în zece ţări din Europa, valoarea activelor a scăzut în urma reevaluării de la 846 mil. euro cât era la începutul anului 2009, la nivelul de 711 mil. euro în luna iunie.

Atrium deţine pe piaţa locală, pe lângă centrul comercial din Militari, extins în aprilie 2009 la o suprafaţă închiriabilă de 51.300 mp, mai multe terenuri în Arad, Constanţa şi Focşani unde intenţionează să construiească trei mall-uri a căror valoare de investiţie a fost estimată la circa 380 mil. euro.

Atrium European Real Estate a achiziţionat în anul 2004 prima fază a proiectului din Militari, dezvoltat de către compania belgiană Liebrecht&wooD, în urma unei tranzacţii de circa 20 de milioane de euro. Centrul comercial avea o suprafaţă închiriabilă de 10.800 mp, iar pentru extindere compania a anunţat că a alocat 67 de milioane de euro.

Acţionarul majoritar al Atrium European Real Estate este grupul de investitori israelieni Gazit Globe, care a preluat în 2008 compania, la acea dată Meinl European Land, şi a redenumit-o.