Compania de construcţii Strabag a efectuat în România, în primul trimestru, lucrări de 17,24 de milioane de euro, în scădere cu aproape 47% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar portofoliul de comenzi al grupului austriac de construcţii de pe piaţa românească s-a diminuat cu 15%, la 203,5 milioane de euro.

Pe segmentul construcţii de clădiri şi inginerie civilă, valoarea lucrărilor din România a scăzut, în intervalul ianuarie-martie, cu 58,3%, la 11,12 milioane de euro, portofoliul de comenzi reducându-se cu 41,5%, la 56 de milioane de euro, potrivit raportului financiar al grupului austriac pentru primul trimestru.

În schimb, lucrările pentru infrastructura de transport au crescut cu 35,4%, la 3,86 de milioane de euro, însă portofoliul de comenzi s-a diminuat cu 10,3%, la 99,31 milioane de euro.

Numărul de angajaţi din România ai Strabag s-a redus, în primele trei luni, cu 28,5%, la 1.233 de persoane, faţă de 1.724 salariaţi în intervalul ianuarie-martie 2009.

Reduceri de 16% la nivel de grup

La nivel de grup, valoarea lucrărilor efectuate de Strabag în primul trimestru s-a cifrat la 1,837 miliarde de euro, cu 16% mai redusă decât în primele trei luni ale anului trecut. Diferenţa reflectă condiţiile meteo din timpul iernii nefavorabile construcţiilor.

Portofoliul de comenzi, însă, a avansat cu 21,7%, la nivelul record de 15,6 miliarde de euro, datorită unor proiecte de infrastructură câştigate anul trecut în Polonia.

La nivel internaţional, Strabag a avut în primele trei luni pierderi nete de 128 de milioane de euro, faţă de un rezultat negativ de circa 142 de milioane de euro în perioada similară a anului trecut. Veniturile grupului au coborât cu 14%, la aproape 1,8 miliarde de euro. Pe de altă parte, investiţiile în active fixe au crescut cu 75%, la 103 milioane de euro. Personalul s-a diminuat cu 7%, la aproape 68.320 persoane.

„Strabag a răspuns situaţiei economice prin programe de reducere a forţei de lucru în mai multe state, printre care Cehia, Ungaria şi ţări din Balcani. Acestea, împreună cu producţia scăzută din iarnă, au avut ca efect diminuarea cu 7% a personalului. Doar în Polonia numărul angajaţilor a crescut considerabil, la peste 700 de persoane”, se arată în raport.

Pe segmentul Transport, personalul a fost redus cu 2%, în condiţiile în care numărul ridicat de angajaţi din Germania nu a putut compensa declinurile semnificative din România, Serbia şi Ungaria, precizează grupul.

Strabag este prezent pe piaţa românească din 1991, unde controlează mai multe firme, printre care Strabag România, ARL Cluj, Carb Braşov şi Drumco Timişoara.

SURSA: Mediafax

Te-ar putea interesa și: