Directorul Direcţiei de comunicare, cooperare şi relaţia cu Parlamentul din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Marius Vladu, a arătat, luni, pentru AGERPRES, că valoarea facturii poate scădea în medie cu 4% datorită amânării tranzacţionării certificatelor verzi, dar procentul poate fi mai mare în funcţie de fluctuaţia preţului energiei de pe OPCOM.

‘Este o medie de 4% care poate fi uşor mai mare, dar depinde de fluctuaţia pe bursă, pe OPCOM, a preţului energiei. În orice caz 4% este sigur’, a declarat Vladu.

Reprezentanţii ANRE au declarat, pe 11 iulie 2013, că, pentru consumatori, efectul pe care îl generează amânarea tranzacţionării unui număr de certificate verzi, potrivit prevederilor Ordonanţei 57, se va resimţi în factura din luna august.

‘Calculele noastre preliminare, pe care sperăm să le finalizăm în jurul datei de 20 (iulie n.r.), arată o scădere a certificatelor verzi în factura finală de circa 34%’, a explicat, recent, Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE.

Pe de altă parte, în luna iunie, instituţia a anunţat că preţul la energia electrică livrată consumatorilor finali se va micşora în medie cu 1,3%, începând cu 1 iulie 2013.

Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptată, recent, de Guvern, în actul normativ fiind prevăzut că recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, respectiv de la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

De asemenea, a fost amânată temporar, începând cu 1 iulie 2013, acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi).

Ordonanţa mai prevede limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Conform actului normativ, investiţiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării. Tranzacţionarea certificatelor verzi se va face direct între producători şi furnizori, transparent.

ANRE va fi obligat să reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile, care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional.

Ministrul degelat pentru Enegrie, Constantin Niţă arăta, la jumătatea acestei luni, că valoarea facturilor la electricitate s-ar putea reduce cu 7-8% până la sfârşitul acestui an, ca urmare a modificării legii privind certificatele verzi.

‘Deocamdată reducerea va fi de 4,75%, aşa cum a comunicat ANRE, deşi părerea mea este că ar fi trebuit să fie undeva mai mult. Dar numărul mare de certificate verzi se va tranzacţiona în semestrul doi şi cred că undeva spre sfârşitul anului factura la curent va mai coborî puţin. Deci modificarea legii privind certificatele verzi va conduce la reducerea facturilor. Sigur, ANRE va comunica exact cifra, eu vă spun doar că, în momentul de faţă, este vorba de 4,75%. Se mai fac calcule (…) şi până la sfârşitul anului reducerea ar trebui să ajungă undeva la 7-8% pe total’, a declarat Constantin Niţă, în 16 iulie. AGERPRES