Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre numărul tinerilor care s-au vaccinat deja anti-covid. Potrivit acestuia, peste 140.000 de tineri au primit deja prima doză, adică sub 10% din populația țintă.

Totodată, el a mai subliniat faptul că vaccinarea minorilor este discutată nu doar în România ci și la nivel global în condițiile în care poate salva vieți.

„Sunt peste 140.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani care au fost vaccinați cu cel putin o doză, sub 10% din populatia tinta. Se discuta foarte mult despre oportunitatea vaccinarii minorilor de 12-15 ani, nu doar in Romania, la nivel global. Prima intrebare este daca vaccinarea minorilor salveaza vieti. Raspunsul este cat se poate de clar”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinre a mai adăugat că deși minorii nu prezintă un risc mare în a face o formă severă de COVID, ei pot transmite virusul la adulți, iar în anumite cazuri acest lucru poate duce chiar la deces.

Copiii pot transmite virusul adulților

El a dat exemplu copiii care pot transmite virusul părinților sau bunicilor, subliind faptul că unii dintre ei pot suferi de boli cronice, iar infectarea se poate agrava.

Valeriu Gheorghiță a mai adăugat că vaccinarea tinerilor poate scădea această transmitere, împiedicând astfel un lanț de infectări de la copii la adulți. 

„Da, salveaza vieti chiar daca riscul minorilor de a face o forma grava de boala este semnificativ mai mic decat la adulti, totusi avem o rata de deces la nivel global de circa doua decese la un milion de copii, ceea ce inseamna….nu stiu daca inseamna mult sau putin, dar pentru persoana respectiva inseamna mortalitate 100%.

Copii se pot infecta, pot transmite parintilor, bunicilor. In acest moment pe langa prevenirea formelor serioase de imbolnavire a minorilor cu boli cronice, vaccinarea tinerilor scade transmiterea. Putem sa impiedicam mult lantul transmiterii prin vaccinarea tinerilor, tinerii sunt persoane active, raspandesc virusul”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.