revedea secvente memorabile de pe marele ecran. De exemplu, insula thailandeza Phi Phi, unde s-a filmat „Plaja”, a devenit una din locatiile preferate pentru reclamele la inghetata si bauturi alcoolice. Mai mult, recent s-au turnat aici cateva secvente din urmatorul James Bond, „The Man with the Golden Gun”. De altfel, daca vechile pelicule cu James Bond se filmau in doua-trei locatii, ultimul film din serie, „Die Another Day”, a fost turnat in noua tari, printre care Islanda, Coreea de Sud, Hawaii si Cuba. Dar cresterea costurilor de productie atrage dupa sine preferinta pentru locatii ieftine, asa cum s-a intamplat si cu producatorii filmului Cold Mountain, care au optat pentru zona de langa Brasov, in detrimentul platourilor din Statele Unite. Chiar daca localitatile de langa Brasov nu sunt inca celebre pentru peliculele turnate acolo, timpul nu este pierdut. Puteti sa mergeti la Rasnov, Zarnesti sau Poiana Brasov si sa va simtiti ca-n filme, fara sa cheltuiti sume astronomice.

scotia
Castelul Dunnottar din Scotia a fost construit intre anii1165 si 1216 si a suferit modificari majore la inceputul sec. XVII. Construita pe o stanca, la 50 de metri deasupra Marii Nordului, fortareata a trecut din mainile englezilor in cele ale rebelului William Wallace. Totusi, marea parte a filmarilor la „Braveheart”, in care Mel Gibson l-a intruchipat pe Wallace, a fost realizata in Irlanda. Castelul Dunnottar a fost distrus pe vremea lui Cromwell, iar ruinele sale se afla la 30 km de Aberdeen. In schimb, castelul a fost folosit de catre regizorul Franco Zeffirelli pentru filmul „Hamlet”, dupa ce a fost refacut in intregime din carton in 1990. Scotia – J’Info Tours – 925 euro/pers./circuit 18 zile. Tariful include: transport cu autocarul, 15 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri de 2-3 stele, transport cu feribotul Zeebrugge – Hull. Nu sunt incluse: taxa de viza pentru Marea Britanie (70 euro), asigurarea medicala, intrarile la obiectivele turistice. Se viziteaza: Viena, Luxemburg, Bruxelles, Edinburgh, Inverness, Loch Ness, Fort William, Glasgow, Chester, Londra, Paris, Reims, Metz, Salzburg, Budapesta.

Spania
Acum 40 de ani, in desertul andaluz a fost construit un oras ca in western. Cunoscut sub numele de El-Fraille, acesta este locul in care s-au turnat in anii ‘60-’70 multe din westernurile celebre, cu Clint Eastwood in rolul principal: „Un pumn de dolari”, Bunul, raul si uratul”, „A fost odata in Vest”. Parcul este situat langa parcul national Cabo de Gata, in apropierea orasului Almeria (la o ora de mers cu masina spre Tabernas) si nu departe de coasta, peisajul fiind ideal pentru filmarea luptelor dintre cow-boys. Mini-Hollywoodul din sudul Spaniei este acum un parc de distractii, unde de doua ori pe zi puteti vedea pe viu o lupta intre cow-boys. Sudul Spaniei – J’Info Tours – 583 euro/pers./circuit 8 zile. Tariful include: transport cu avionul, cazare cu mic dejun in hoteluri de 2-3 stele, transport cu autocarul in Spania. Se viziteaza: Barcelona, Valencia, Alicante, Granada, Cordoba, Sevilla, Costa del Sol, Malaga, Almeria, Murcia, Costa Brava.

Tunisia
In oaze ca Douz, Tozeur si Matmata, risipite in jurul lacului sarat Chott Shatt-al-Jarid din sudul Tunisiei, s-au turnat multe pelicule americane. Insa zona a ramas in memoria tuturor drept platoul de filmare a doua episoade din serialul „Razboiul stelelor”. Arhitectura caselor tunisiene a servit drept sursa de inspiratie pentru regizorul George Lucas la crearea locuintelor de pe planeta desertica Tatooine. Un alt film de succes care a contribuit la celebritatea zonei este „Pacientul englez”, pelicula pentru care Juliette Binoche a obtinut un premiu Oscar. Tunisia – Kartago Tours – 280 euro/ pers./o saptamana de cazare cu demipensiune la hotel Chems El Hana**** (Sousse) sau la hotel Jockey Club**** (Monastir). Plecare cu avion charter din Budapesta.

Thailanda
Pe insula thailandeza Phi Phi, mai exact in golful Maya, s-a filmat o mare parte din filmul „Plaja”, in care rolul principal a fost jucat de Leonardo Di Caprio. De atunci incoace, insula nelocuita este asaltata de turisti care vin fie si numai pentru o zi ca sa faca baie in apa incredibil de limpede. Insula Phi Phi este situata in apropiere de Phuket, iar transportul se face cu feribotul. Thailanda – Marshal Turism – Phuket – 36 USD/pers./zi, cazare cu mic dejun la hotel Karon Royal Wing****. Samui – 50 USD/pers./zi, cazare cu mic dejun la hotel Princess Village***. Bilet de avion KLM Bucuresti-Amsterdam-Bangkok – 1.123 euro.

napoli
„Talentatul domn Ripley”, cu Matt Damon in rolul principal, a fost filmat la Venetia si Roma, dar si in Napoli si doua insule minuscule din golf: Ischia si Procida. Aceasta din urma este cea mai mica insula din golful Napoli, iar transportul se face cu feribotul. Daca vreti sa va simtiti ca „Talentatul domn Ripley”, plimbati-va in Piazza Marina Grande si pe Via Umberto. Roma si sudul Italiei – CMB Travel – 1.398 euro/pers./circuit 9 zile. Tariful include: bilet de avion Bucuresti-Roma, transfer, transport cu autocarul in Italia, 8 nopti cazare cu mic dejun la hoteluri de 3-4 stele, 2 pranzuri, 4 cine, tururi de oras, intrari la obiective turistice. Se viziteaza: Roma, Napoli, Pompei, Sorrento, Amalfi, Capri.