Va fi interzisă revânzarea produselor achiziţionate

Așadar, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria că autoritățile sunt pregătite, în cazul în care vor exista creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi în perioada de aplicare a ordonanţei privind acordarea unei reduceri de 0,5 lei/litru.

„În situaţia în care vor exista creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe, acestea vor fi încadrate la categoria de acţiuni speculative, vor fi sancţionate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, a declarat Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, va fi interzisă revânzarea carburanţilor achiziţionaţi cu reducerea de 0,5 lei, contravenţia fiind sancţionată cu amenzi de până la 500.000 de lei pentru persoanele juridice.

„Potrivit prevederilor de la art. 5 al acestei ordonanţe privind preţurile la carburanţi, va fi interzisă revânzarea produselor achiziţionate în condiţiile prevăzute de ordonanţă, respectiv cu această reducere de 0,5 lei.

Mai precis, revânzarea acestor produse achiziţionate, în condiţiile ordonanţei respective, reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţile prevăzute în OUG 84/2022 cu 50.000-500.000 de lei pentru contravenţiile săvârşite de persoanele juridice şi între 5.500 – 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoanele fizice”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ANPC este deja pregătită pentru a face verificări

De asemenea, Dan Cărbunaru a mai precizat că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este pregătită pentru a face verificări în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creşteri nejustificate a preţurilor.

„ANPC este deja pregătită pentru a face verificări, investigaţii în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creşteri nejustificate a preţurilor. Au fost activi şi în urmă cu câteva luni, când a fost acea creştere a preţurilor la carburanţi. Acum este un nou cadru legal care le stă la dispoziţie celor de la ANPC”, a conchis Dan Cărbunaru.

Bogdan Chiriţoiu, despre plafonarea prețurilor la carburanți

Amintim că preşedintele Consiliului Concurenţei a participat în cursul zilei de miercuri la reuniunea preşedinţilor de Consilii ale Concurenţei din ţările UE, alături de directorul general al DG Competition şi de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, care a avut loc la Bruxelles.

În timpul discuțiilor s-a vorbit și despre situația carburanților, dar și despre situația prețurilor la nivel european. Într-un interviu acordat pentru Agerpres după participarea la eveniment, preşedintele Consiliului Concurenţei a prezentat aceste detalii.

El susține că oficialii europeni au vorbit despre situația de pe piața energiei, dar și despre inflație și despre prețurile mari cu care se confruntă țările europene.

„Discuţia s-a axat pe partea de digital şi situaţia de pe piaţa de energie. Am constatat că toate statele membre se confruntă cu fenomenul creşterii inflaţiei şi al preţurilor mari. Nu noi, ca şi Consiliu al Concurenţei, avem instrumentele să combatem inflaţia sau creşterile de preţuri, nu e jobul nostru. Ce facem noi este să monitorizăm ca agenţii economici de pe aceste pieţe să nu profite de context şi să crească preţurile nejustificat, peste creşterile cauzate de această criză”, a spus Chiriţoiu.