Scandalul “Sofagate”, momentul stânjenitor prin care a trecut Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, prima femeie aleasă în această funcţie, în timpul unei vizite efectuate la Ankara la începutul lunii aprilie, este încă proaspăt în memorie.

Dacă nu aş fi fost femeie, nu s-ar fi întâmplat asta, consideră von der Leyen

Ursula von der Leyen spune că totul s-a întâmplat “din cauză că sunt femeie”, relatează politico.eu.

Aflată în faţa europarlamentarilor, şefa Comisiei Europene a declarat că “nu poate găsi nicio justificare” în tratatele europene pentru faptul că preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au vorbit stând aşezaţi unul lângă celălalt, în timp ce ea a trebuit să ea loc pe o canapea în apropiere.

“S-ar fi întâmplat acest lucru dacă aș fi purtat un costum și o cravată?”, s-a întrebat retoric Ursula von der Leyen. Ea a adăugat că nu a remarcat “nicio lipsă de scaune” la întâlnirile din trecut dintre preşedintele Erdogan şi lideri ai Uniunii Europene.

Sursă foto: Comisia Europeană

“M-am simțit rănită și m-am simțit singură”

„Sunt sigură că știți exact cum m-am simțit”, a mai spus von der Leyen, adresându-se mai ales femeilor prezente în sala Parlamentului European.

„M-am simțit rănită și m-am simțit singură, ca femeie și ca europeană”, a spus şefa Comisiei Europene.

“Nu este vorba despre aranjamente de locuri sau protocol”, a subliniat aceasta, indicând că ceea ce contează cu adevărat sunt valorile pe care le reprezintă Uniunea Europeană. Indicentul de la Ankara ne-a demonstrat că mai sunt mulţi paşi de urmat “până când femeile vor fi tratate ca egale”.

Ursula von der Leyen a mai spus, în faţa eurodeputaţilor, că se aştepta să fie tratată în timpul vizitei din Turcia pe măsura funcţiei pe care o deţine, aceea de preşedinte al Comisiei Europene.

În imaginile difuzate de la întâlnirea ce a avut loc la Ankara pe 6 aprilie, se poate vedea cum Erdogan şi Charles Michel s-au așezat unul lângă celălalt pe scaune, în timp ce Ursula von der Leyen a fost lăsată în picioare şi dădea impresia că nu își găsește locul. În cele din urmă, i s-a indicat că poate sta pe canapea, în dreptul ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care are un rang diplomatic inferior în protocolul obișnuit.

Sursă foto: Dreamstime