Urmează să avem o explozie a numărului de pensionari

Raluca Turcan a declarat că își dorește ca noua lege a pensiilor modificată să fie implementată până în anul 2023.

„Noi ne-am asumat in planul de reforma pentru PNRR ca undeva dupa trimestrul 2 al anului 2022 sa incercam sa avem o prezentare publica a acestui proiect si la finalul lui 2022 proiectul sa fie votat in Parlament. Mi-as dori ca anul 2023 sa ne prinda cu o noua lege a pensiilor modificata”, a declarat ministrul Muncii.

Sistemul de pensii din România este pe punctul să se prăbușească

„Pana in 2030 urmeaza sa avem o explozie a numarul de pensionari cu aproape 1,8 milioane de pensionari. Daca nu facem nimic sistemul de pensii din Romania este pe punctul sa se prabuseasca. De aceea noi avem o obligatie sa luam masuri”, a precizat ministrul Muncii.

De asemenea, Raluca Turcan a subliniat că deficitul bugetului de pensii a ajuns în acest an la un nivel îngrijorător.

„Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că de la bugetul de stat, din banii colectați, din taxe și impozite, se transferă în bugetul de asigurări sociale, unde se strâng banii din contribuțiile de asigurări sociale ale celor care muncesc astăzi și această sumă, din nefericire, dacă noi nu reformăm sistemul, va crește. (…) Oamenilor nu li s-a spus că realmente, în România, ca să poți să plătești pensiile consistent, ca să nu ajungi la inflație, la scăderea puterii de cumpărare, trebuie să așezi acest sistem pe niște baze stabile”, a completat Raluca Turcan.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei