Semnal de alarmă la nivel mondial. Urmările pandemiei de coronavirus se resimt deja, avertizează specialiștii. Cristina Muñoz este co-director al Planului Național de combatere a Rezistenței la Antibiotice, spune că antibioticele nu mai funcționează așa cum o făceau înainte, iar întreaga omenire se îndreaptă către un viitor în care orice rană ar putea fi letală, scrie El Pais.

Totodată, aceasta precizează că sunt situații care deși până acum puteai fi rezolvate, din cauza pandemiei de coronavirus, resursele medicilor au fost micșorate, iar medicina a fost trimisă în trecut cu aproape 100 de ani.

„Ar fi un pas înapoi în ceea ce privește progresele medicale cu aproape 100 de ani. Se întâmplau lucruri la care noi nici nu ne gândeam, cum ar fi un copil care cade, își taie genunchiul, îl duci la spital și doctorul îți spune că nu mai e nimic de făcut, că îi pare foarte rău”, explică ea.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă pneumonia, tuberculoza, gonoreea și salmoneloza, care deși până acum puteau fi gesionate, acestea au ajuns în criză de tratamente eficiente. La rândul ei, chimioterapia, care favorizează infecțiile microbiene la pacienții cu cancer reprezintă o procedură cu risc ridicat în absența antibioticelor.

Superbacteriile vor face ravagii în lume

La rândul său, microbiologul Bruno González Zorn susține că de vină ar fi virusul COVID, care a accelerat apariția unor suprabacterii. El a subliniat faptul că omenirea trebuie să se aștepte la milioane de decese în următorii zece sau 20 de ani.

„Cele 10 milioane de decese s-ar putea să nu mai apară în 2050, ci în 2040 sau 2030″, avertizează el.

Expertul a mai explicat că bacteriile se înmulțesc la fiecare 20 de minute și uneori suferă mutații care se întâmplă să fie un scut împotriva unui antibiotic. În același timp, un alt medic a subliniat faptul că cel mai îngrijorător lucru îl reprezintă faptul că ele pot transmite aceste noi gene de rezistență altor bacterii din apropiere, chiar și din alte familii.

„Este ca și cum aș învăța limba germană și ți-aș transmite această abilitate”, explică González Zorn, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară de la Universitatea Complutense din Madrid.

De menționat este faptul că la momentul actual, autoritățile europene estimează că superbacteriile ucid deja 33.000 de persoane pe continent în fiecare an.