De asemenea, salvatorii au reuşit să ajungă şi la cel de-al treilea miner blocat în mina de la Lupeni, însă acesta nu are semne vitale, nu are puls, a declarat vineri dimineaţa, la Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu. Joi după-amiaza a avut loc o surpare într-o galerie la Mina Lupeni, din Valea Jiului, care a surprins o echipă de 11 mineri. Opt dintre aceştia au reuşit să iasă la suprafaţă, trei rămânând blocaţi sub dărâmături.

Ministrul Energiei a anunţat că vineri, la ora 11:00, va avea o întâlnire cu liderul de sindicat şi cu cele opt persoane care s-au salvat, şi că şi-ar dori să discute şi cu salvatorii.

“Din păcate, trebuie să dăm şi o veste pe care nu ne-am fi dorit-o: al treilea miner implicat în accidentul subteran din mina Lupeni nu a supravieţuit. A fost găsit de salvatori fără suflare şi nu a răspuns manevrelor de resuscitare(..) Medicii de pe ambulanţă vor face analiza şi vor constata decesul. Avem pregătit şi IML. Am făcut tot ce este posibil ca şi cel de-al treilea să fie scos în condiţii de siguranţă la suprafaţă. Nu a fost acest lucru posibil şi o să se constate de către medicina legală de ce nu a fost posibil şi cum a survenit decesul. Din momentul în care medicii vor comunica oficial că este decedat, principalul nostru obiectiv este de asigurare a unei înmormântări propice şi adecvate. În al doilea rând, un sprijin moral şi material pentru familie, un sprijin care este prevăzut şi în contractul colectiv de muncă la nivelul companiei. Din momentul confirmării decesului, principala noastră prioritate este familia”, a spus ministrul Energiei, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, minerul decedat, al cărui corp a fost adus la suprafaţă în jurul orei 4:30, prezintă traumatisme, “dar nu se ştie exact dacă ele sunt cauza morţii”. “O să vedem ce spun medicii de pe ambulanţă. O cauză mai exactă probabil vor comunica cei de la IML, care vor efectua autopsia, care este obligatorie în această situaţie”, a precizat Petcu. 

În ceea ce-i priveşti pe ceilalţi doi mineri care fuseseră blocaţi în mină, ministrul Energiei a precizat, potrivit Agerpres, că “prima victimă a fost deplasată de urgenţă la spitalul Floreasca, unde este pregătită masa de operaţie dacă e cazul. Din ce am discutat cu domnul Arafat (Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă n.r) ar fi o fractură de femur şi o fractură de bazin, deci două fracturi. Este stabil. Sperăm ca în momentul ajungerii la Floreasca să se stabilească foarte repede diagnosticul şi să se decidă dacă este cazul de operaţii sau de alte intervenţii asupra pacientului. Cel de-al doilea pacient deocamdată a fost deplasat la spitalul din Petroşani. Aşteptăm să se facă şi acolo un control. Din primele examinări medicale se pare ca erau mici contuzii la nivelul toracelui şi craniului, cea mai importanta contuzie fiind la nivelul gleznei, unde este posibil să fie o fractură”.