Preşedintele Traian Băsescu a făcut o propunere-şoc pentru postul de premier: primarul sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoiţă. „Este un om ales cu peste 80% din voturi, conduce un sector cu peste 400.000 de oameni, deci răspunde aceloraşi exigenţe invocate de majoritatea care l-a propus pe Klaus Johannnis, primarul Sibiului, şi care a respins guvernul Lucian Croitoru”, a fost explicaţia lui Traian Băsescu.

Premierul desemnat Liviu Negoiţă a declarat, imediat după nominalizarea sa, că va prezenta luni noua formulă guvernamentală, având în vedere urgenţele cu care se confruntă România în momentul de faţă şi condiţionalităţile legislative care ne leagă de obţinerea de noi tranşe din partea UE şi FMI.

„Sunt deschis faţă de toate partidele politice. Vreau să propun un guvern de uniune naţională şi mă bazez pe sprijinul politicienilor care şi-au manifestat şi ei în ultimele zile dorinţa de a adopta bugetul de stat şi Legea răspunderii fiscale”, a mai spus Liviu Negoiţă.

„Nu vreau guvern de serviciu!”

Preşedintele Traian Băsescu a evocat propunerile făcute de partidele politice în cursul consultărilor desfăşurate la Palatul Cotroceni. Băsescu a acuzat faptul că soluţia Klaus Johannis, susţinută de PNL, PSD şi UDMR, conduce spre un guvern de tehnicieni, care ar urma să fie eliminat după alegeri. „Cei mai mulţi vor un guvern de tranziţie pe care să-l trimită la plimbare după alegeri, or noi nu ne permitem guverne de serviciu”, a punctat preşedintele.

Partidele care îl propun pe Johannis nu vor să îşi asume politic viitoarele acţiuni ale guvernului, consideră Băsescu. „Avem nevoie de un guvern responsabil politic, de aceea propun un premier care să răspundă exigenţelor celor care îl susţin pe Johannis, dar care să formeze un guvern politic”, a fost justificarea lui Băsescu.

Negoiţă, un premier pe model Johannis

„Despre Klaus Johannis s-a spus că a fost ales de foarte mulţi sibieni şi că este un bun primar. Liviu Negoiţă a fost ales şi el de 80% dintre locuitorii sectorului 3 şi conduce o comunitate de 400.000 de oameni, mai mulţi de decât are Sibiul”, a mai spus Băsescu.

UPDATE
Crin Antonescu:
„Nu avem ce discuta cu Liviu Negoiţă”

„Preşedintele a deformat realitatea spunând că nu vrea un guvern de serviciu, deşi am propus ieri să ne asumăm un angajament de a menţine guvernul Johannis până cel mai devreme în octombrie 2010”, a declarat preşedintele PNL Crin Antonescu. „În aceste condiţii, nici nu are rost să ne întâlnim cu Liviu Negoiţă”, a afirmat tranşant Antonescu.

Ştire în curs de actualizare.

DETALII:
Citeşte şi Plecarea FMI a accelerat desemnarea premierului.
Citeşte şi Scenariu: Guvernul Negoiţă nu va ajunge în Parlament.
Citeşte şi Cine este Liviu Negoiţă.
Citeşte şi Negoiţă: „Îmi asum programul de guvernare al lui Lucian Croitoru”.
Citeşte şi Isărescu: „Negoiţă e de bun de premier pentru că e tânăr.